El PP pressiona Sánchez als carrers i es prepara per a l’avanç de les gallegues

Feijóo es manifesta avui a Pamplona contra el suport del PSOE a la moció de censura que donarà l’alcaldia a EH Bildu > El líder conservador segueix sense respondre a la invitació del president per veure’s

El PP pressiona Sánchez als carrers i es prepara per a l’avanç de les gallegues

pilar santos

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo es manifestarà avui als carrers de Pamplona contra Pedro Sánchez i la seva decisió de donar suport a una moció de censura contra Unió del Poble Navarrès (UPN) que permetrà a EH Bildu tornar a recuperar l’alcaldia de la ciutat. El líder dels populars considera que aquest pacte "és el més miserable" dels que ha tancat en la seva carrera política el secretari general del PSOE per permetre que el "partit que va heretar les pràctiques d’ETA" dirigeixi la capital navarresa.

Els conservadors recolzaran la protesta convocada per UPN, socis del PP durant dècades i amb els quals s’han presentat a les urnes conjuntament en moltes ocasions. Feijóo vol mantenir la tensió al carrer contra Sánchez i la seva estratègia de pactes d’investidura, entre els quals el PP inclou aquesta moció per beneficiar EH Bildu. En el full de ruta dels dirigents del PP hi ha l’avanç de les eleccions gallegues, una prova de foc per al partit per ser el feu de Feijóo. Ell va abandonar el seu càrrec en la Xunta per agafar les regnes de la formació després de la guerra entre Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado i va deixar Alfonso Rueda al capdavant. Els populars volen que els ciutadans d’aquesta autonomia votin i es mobilitzin contra Sánchez, contra l’amnistia que està tramitant per al procés i també contra el suport a EH Bildu a Pamplona.

L’actual repartiment d’escons al Parlament gallec gairebé obliga el PP (42 escons) a repetir la majoria absoluta si no vol que una aliança del BNG i el PSOE (ara, 19 i 14 diputats, respectivament) el desbanquin. Feijóo va aconseguir mantenir Vox fora del Parlament. Els de Santiago Abascal no tenen ni un sol escó a Galícia per ara.

Rueda té previst aprovar els pressupostos autonòmics aquesta setmana vinent i diputats, senadors i també diversos vicesecretaris de Génova donen per fet que, després d’aquest tràmit, convocarà les eleccions autonòmiques, perquè se celebrin a principis de març.

Marxa cap a la seu del PSOE

Al PP nacional, que ha organitzat una desena d’actes contra la llei d’amnistia des de setembre per tot Espanya i amb especial èxit a Madrid, aquest acte a la plaça consistorial de Pamplona li serveix per continuar sota els focus sense la pressió que la manifestació sigui un èxit o pugui acabar amb vandalisme davant la seu del PSOE.

Divendres a la tarda va començar a córrer una convocatòria per les xarxes socials per manifestar-se davant aquest edifici quan acabi la protesta d’UPN contra la moció de censura, com Vox i grups d’ultradreta han fet durant setmanes a la seu de Madrid, al carrer de Ferraz.

Feijóo estarà acompanyat del líder del PP a la comunitat navarresa, Javier García, dirigents del PP nacional i algun baró d’una altra autonomia. Jorge Azcón va ser el primer a confirmar que hi assistiria el mateix dia en què es va saber la notícia de la moció de censura. L’acord entre els socialistes i EH Bildu li produeix "un fàstic màxim". Allà no hi haurà Ayuso, ja que el seu equip va argüir raons d’agenda per no assistir-hi.

Aquest pacte entre el PSOE i els abertzales complica encara més la difícil comunicació entre Feijóo i Sánchez. El president del Govern acaba la setmana sense que el líder de l’oposició hagi acceptat cap de les tres dates que li ha ofert per veure’s cara a cara abans d’acabar l’any. El secretari general del PSOE vol parlar de la renovació del Consell General del Poder Judicial (amb el mandat caducat des de fa gairebé cinc anys), l’actualització del model de finançament autonòmic i la reforma de la Constitució, per retirar el terme "disminuïts" de l’article 49.

Cara a cara al gener

Notícies relacionades

"Si les possibilitats d’entesa entre aquest Govern i el PP no eren gaires, des d’avui ho són menys. Cap pacte d’Estat en el qual hi hagi Sánchez serà d’Estat", asseguren fonts de Génova. L’argument que li serveix d’excusa a Feijóo per no tancar una data és que la Moncloa no li ha enviat "l’ordre del dia per escrit" del que parlarà amb el cap de l’Executiu. A Feijóo el va molestar molt que en la seva primera reunió, el 2022, la Moncloa filtrés a un mitjà de comunicació els 11 pactes d’Estat que li plantejaria en la cita.

Feijóo està donant allargues a Sánchez ara i la majoria dels barons autonòmics, també Juanma Moreno (Andalusia) i Ayuso, el recolzen en la seva decisió de no concedir aquesta reunió al president del Govern dies després de conèixer-se el suport a EH Bildu i mentre es continua tramitant la llei d’amnistia. Alguns d’ells suggereixen fins i tot que aquesta trobada a la Moncloa no es podrà celebrar fins a finals de gener com a mínim. Fonts de Génova rebutgen que la data de les eleccions gallegues pugui obligar-los a tornar a ajornar aquesta fotografia a la Moncloa.

Temes:

EH Bildu PSOE