El Parlament aprova crear un observatori per fiscalitzar l’amnistia

El Parlament aprova crear un observatori per fiscalitzar  l’amnistia

BERNAT VILARÓ / ANC

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament va donar llum verda ahir a la creació d’un observatori per fiscalitzar l’aplicació de la futura llei d’amnistia, una vegada superi tots els tràmits al Congrés dels Diputats i al Senat. La iniciativa es va sotmetre a votació a proposta de la CUP i va rebre el suport d’ERC, Junts i els Comuns. El PSC va votar en contra de la moció, juntament amb Vox, Ciutadans i el PP. Durant el debat, els socialistes van argumentar la seva posició, assegurant que no és "necessari en absolut" aquesta fiscalització.

L’observatori estarà integrat per "dos representants de cada grup parlamentari" i s’obrirà també a "un representant de cadascuna de les entitats del teixit social que treballin en l’àmbit de la defensa de l’aplicació de la llei d’amnistia", segons recull el text de la moció aprovada ahir. L’objectiu d’aquest grup de treball serà el de fer informes sobre com s’ha aplicat l’exoneració dels casos beneficiats per aquesta amnistia. La proposta és que, posteriorment, aquests informes s’elevin a organitzacions, instàncies i organitzacions internacionals "que tinguin per objectiu la garantia i defensa dels drets humans, civils, i polítics".

Notícies relacionades

Els cupaires van assegurar que el seu partit té una "responsabilitat" i un "deure" davant els manifestants que es van mobilitzar durant tot el procés i defensen que aquest és el motiu pel qual han decidit portar a terme aquesta iniciativa. Així ho va posar de manifest durant el debat parlamentari el diputat Xavier Pellicer, que també va voler deixar clar que el seu partit continua tenint molts "dubtes en la forma, el fons i l’abast" d’aquesta normativa.

En canvi, ERC i Junts van aprofitar el debat per posar en valor els acords assolits amb el PSOE i que han permès portar a terme aquesta llei. n