El Govern ampliarà els beneficiaris de l’ajuda al lloguer

La Generalitat penalitzarà els consums excessius d’aigua i els pisos desocupats

El Govern ampliarà els beneficiaris de l’ajuda al lloguer

QUIM BERTOMEU CARLOTA CAMPS

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat vol ampliar amb els pròxims pressupostos els beneficiaris que tenen dret a deduir-se el lloguer: si fins ara el límit de renda per fer-ho és de 20.000 euros, el Govern estendrà aquesta ajuda a les rendes de fins a 30.000 euros. És una mesura que es recull en la llei d’acompanyament dels comptes de la Generalitat per a l’any 2024, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Segons ha avançat Nació Digital, aquesta llei també preveu incrementar l’import màxim de la deducció passant dels 300 als 500 euros. Les mesures entraran en vigor si l’Executiu de Pere Aragonès aconsegueix els suports per tirar endavant els comptes.

Aquestes dues mesures, segons la Generalitat, tindrien caràcter generalista tot i que estan pensades sobretot per beneficiar col·lectius vulnerables, com per exemple joves, aturats, famílies monoparentals, famílies nombroses i viudos i viudes. Les ajudes al lloguer se sumarien a l’altra gran mesura en matèria fiscal que ha transcendit: la rebaixa del tipus mínim del tram autonòmic de l’IRPF del 10,5% al 9,5%, cosa que es calcula que podria beneficiar 2,6 milions de contribuents.

La llei d’acompanyament inclou altres novetats impositives, en aquest cas per a les víctimes de violència masclista. Es redueix la càrrega fiscal dels canvis de domicilis o les herències. Així, el Govern pretén aprovar una deducció de l’IRPF per al lloguer habitual per part de les víctimes del 20% fins als 1.000 euros anuals. El percentatge i l’import s’elevarien al 25% i als 1.200 euros si, a més, la víctima té una discapacitat igual o superior al 65%.

En matèria fiscal vol implementar la reducció del 95% de l’impost de successions i donacions per la donació d’una vivenda habitual als descendents de les víctimes o també per la donació dels diners per adquirir-la. La rebaixa tindrà un límit màxim de 100.000 euros o de 200.000 si la persona té una discapacitat del 65% o més. A més, es contempla una bonificació del 99% de la quota tributària per a descendents i ascendents consanguinis en les adquisicions de patrimoni de víctimes mortals d’aquest tipus de violència.

Cànon de l’aigua

Notícies relacionades

La llei preveu canvis en el cànon de l’aigua. El Govern penalitzarà els consums excessius, les pèrdues en el subministrament o l’ús d’aigua potable per part de les administracions quan sigui possible fer servir aigua reutilitzada. També veuran augmentar la seva factura els pisos buits o les segones residències on no hi hagi consum. Fonts de l’Executiu expliquen que la mesura busca "castigar" l’especulació i els que gasten aigua de forma "luxosa".

El Govern fixava un mínim de facturació a tots els consumidors. A partir d’ara, vol posar quatre quotes fixes per trams: un 1 euro al mes per al primer tram –els que menys consumeixen–, 2 euros per al segon, 3 per al tercer i 4 per al quart tram –els que més gasten–. Els que tinguin un consum nul seran a l’últim tram, com ara vivendes buides o segones residències.