Podem assegura la governabilitat al PSOE malgrat la ruptura amb Sumar

Els socialistes titllen de «tranquil·litzadora» una conversa entre Belarra i Bolaños

Díaz acusa els morats d’alimentar la "desafecció"

Podem assegura la governabilitat al PSOE malgrat la ruptura amb Sumar

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ JUAN RUIZ SERRA / IVÁN GIL

4
Es llegeix en minuts
MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ JUAN RUIZ SERRA / IVÁN GIL

Durant la tarda de dimarts, els telèfons de Ione Belarra i de Lilith Verstrynge no van parar. La líder de Podem i la seva secretària d’Organització van ser les encarregades de comunicar la ruptura amb Sumar a l’equip de Yolanda Díaz, però també la predisposició a mantenir amb vida la legislatura al PSOE. Sense representació al nou Govern de coalició, els morats van dir prou als intents de la vicepresidenta segona d’empetitir-los, però, conscients de la importància dels seus cinc escons, van comunicar als socialistes la seva aposta per la governabilitat i interès per negociar de manera bilateral.

Després de les converses, que es van allargar durant tota la tarda, els morats consideren que el PSOE ha pres nota del nou paper que tindran en la legislatura. Fonts de la formació morada expliquen que, després de comunicar la seva sortida de Sumar a l’excap de Gabinet de Díaz, Josep Vendrell, i actual encarregat de l’organització del partit, van parlar amb diferents alts càrrecs del PSOE. Entre ells, Félix Bolaños, ministre de Justícia i de la Presidència, amb qui va estar conversant Belarra. Però també van estar en contacte amb el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán; amb el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas; i amb la mateixa presidenta de la Cambra baixa, Francina Armengol.

En aquestes converses, els morats van veure predisposició del PSOE a negociar amb ells. Fonts de la direcció de Podem asseguren que els socialistes van reconèixer la importància que tindran en aquesta legislatura, sobretot perquè els seus escons són "imprescindibles". Adquireix aquí importància l’aliança que estan forjant amb ERC i EH Bildu amb l’objectiu d’unificar estratègies al Congrés. La sensació de calma després de l’ensurt és similar a les files socialistes. La conversa entre Belarra i Bolaños, segons fonts del PSOE, va ser "tranquil·litzadora". Des de Sumar, per la seva banda, asseguren no estar preocupats per la posició de Podem i expliquen que hauran d’assumir la figura de "germà més gran" abans que seguir amb la rivalitat que fa mesos que protagonitzen.

Pedro Sánchez, mentrestant, es va assabentar "per la premsa" de la ruptura, segons va explicar ahir, durant el 45è aniversari de la Constitució al Congrés. Després, va parlar amb Díaz, vicepresidenta segona, ministra de Treball i líder de Sumar. "Jo he defensat l’entesa entre forces d’esquerres. L’important és que tots compartim conquestes. Ara haurem de negociar més", va explicar el president del Govern en una conversa informal.

Altres fonts de l’Executiu qualifiquen la ruptura de "trista per a l’esquerra" i posen el focus en les dificultats que generarà al bloc progressista en el pròxim cicle electoral de les gallegues, basques i europees. Les mateixes fonts assumeixen que els morats podran "deixar caure alguna llei menor" i que "seran més exigents, sobretot amb les propostes de Sumar", però que a grans trets no dificultaran la governabilitat. Això sí, posen èmfasi que la preocupació passa per la fragmentació del vot progressista, al dividir-se l’espai a la seva esquerra en dues candidatures. La "preocupació són les eleccions, no tant les lleis", conclouen.

Decisió "difícil"

Ahir, també, va parlar Díaz. "Avui, la desafecció ciutadana és més gran que l’any 2015. El que vam veure ahir [per dimarts] contribueix a la desafecció ciutadana", va criticar la líder de Sumar en la seva primera intervenció pública després de l’anunci de Podem. A més, la vicepresidenta segona va demanar els morats que no s’equivoquin d’adversari. Minuts abans, Belarra va assegurar que la decisió va ser "difícil", però "imprescindible".

Notícies relacionades

Envoltada pels quatre ministres de Sumar, Díaz va evitar titllar de transfuguisme la marxa dels cinc parlamentaris de Podem, tot i que fonts del seu partit sí que ho denuncien en privat, però sí que va aprofitar per enviar un missatge als que van ser els seus socis: "Les persones progressistes no entendrien que es pugui posar en perill polítiques públiques que són importants i que són bones per a la vida de la gent pels interessos de la gent". Davant les intencions de Podem de fer valer els seus cinc vots, Díaz va recordar que el Govern ja està sent assetjat per una política destructiva del PP i de l’extrema dreta".

Minuts abans, Belarra va passar pel mateix micròfon. "Podem ha pres una decisió difícil, però és una decisió imprescindible", va sentenciar. La líder morada també va evitar pronunciar-se sobre les acusacions de "transfuguisme" i va insistir que Díaz no els va deixar "cap altre remei". La negativa de la vicepresidenta que Belarra pogués intervenir dimarts en la compareixença del ministre d’Exteriors sobre el conflicte entre Israel i Hamàs va ser la gota que va fer vessar el vas. La direcció de Podem va prendre la determinació de trencar amb Sumar i anar-se’n al Grup Mixt.

Temes:

Sumar Govern PSOE