La decisió dels Comuns

L’ona expansiva del divorci entre Sumar i Podem arriba també a l’espai a Catalunya. Els morats i els Comuns hauran de veure fins a quin punt poden mantenir ara la seva aliança.

La decisió  dels Comuns

SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els quadros de Podem i els Comuns es blinden davant un possible escenari en el qual les dues forces es presentin per separat a les pròximes eleccions catalanes. Si Jéssica Albiach, coordinadora nacional de Catalunya en Comú, ha estripat el carnet dels morats per la recent prohibició de la doble militància, altres rostres importants –i les bases– han de prendre la decisió d’amb qui es queden. Entre ells, Jaume Asens, expresident d’Unides Podem al Congrés i, fins ara, formalment amb un peu a cada partit.

Escollir amb quin carnet es queden.

Abans de la sortida del grup de Sumar al Congrés, la cúpula de Podem va aprovar vetar la doble militància per marcar perfil propi davant Yolanda Díaz i els seus pròxims, decisió que afecta tant els dirigents com les militàncies. Albiach mantenia un peu en les dues formacions: colidera Catalunya en Comú des del 2019 amb Ada Colau i Candela López, i fins ara era membre del consell ciutadà de Podem, partit del qual fins i tot va intentar portar la batuta el 2015, quan es va presentar a unes primàries que va acabar guanyant Albano Dante Fachin. De l’òrbita d’Íñigo Errejón primer, de Pablo Iglesias després i ara alineada amb Yolanda Díaz, la setmana passada va decidir que la seva trajectòria seguirà vinculada als Comuns i, per tant, a Sumar. Una decisió que haurà de prendre també Jaume Asens, inscrit a Catalunya en Comú, però que formalment és també membre de la direcció de Podem.

Fonts de la formació morada asseguren que fa temps que el dirigent, que ha exercit de negociador de la coalició d’esquerres per aconseguir el sí d’ERC i Junts a la investidura de Pedro Sánchez, no participa en les reunions de l’executiva. A Asens, que té bona relació amb Iglesias, els Comuns el van desbancar com a candidat per al 23J, però amb els resultats sobre la taula Díaz va recuperar la seva figura per bastir ponts amb Carles Puigdemont. La vicepresidenta va arribar a oferir-li un seient a l’executiva provisional de Sumar que ha de dirigir l’espai fins a l’assemblea de la primavera del 2024, però va declinar l’oferta. Tot i que fa cinc anys que es va retirar de la política, també Xavier Domènech hi està inscrit, però sense militància activa, tant a Catalunya en Comú com a Podem.

De set a sis diputats al Congrés.

Una de les diputades de Podem que se’n van al Mixt és Lilith Vestrynge, que es va presentar per la llista d’En Comú Podem en quarta posició fruit d’un pacte amb els morats precedit de tensions internes per les quotes. Això suposarà que els Comuns passin de tenir set diputats, a sis. En una carta enviada a la militància, la direcció de Catalunya en Comú ha reclamat als diputats de Podem que renunciïn a l’escó: "Quan algú abandona un projecte o trenca els acords firmats, la resposta coherent és tornar l’acta de diputat o diputada, amb tal de respectar la decisió de les urnes". No obstant, no entra dins dels plans de Vestrynge ni de la resta de representants podemites deixar l’acta, cosa que permetria als Comuns mantenir els seus set representants i que entrés Candela López, coordinadora de Catalunya en Comú i dirigent de la confiança de Díaz.

¿Es mantindrà el nom d’En Comú Podem?

Ara que presumien d’haver consolidat la marca En Comú Podem com a paraigua de la coalició entre Catalunya en Comú i Podem Catalunya, la ruptura al Congrés obre l’interrogant sobre si es mantindrà el nom si els morats estan ja fora de l’aliança. És la mateixa nomenclatura que té el grup al Parlament i el de les aliances amb les quals es van presentar conjuntament a les municipals. S’ha de dir que, internament en els Comuns, ja hi ha qui apunta que, atesa la pèrdua de pes del partit d’Iglesias a Catalunya i l’aliança amb Sumar, el camí és acabar prescindint del nom de Podem, amb qui mai va ser possible la confluència absoluta.

Notícies relacionades

Sense garanties d’anar junts A LES catalanes.

¿Es podrà mantenir la coalició a Catalunya malgrat el divorci a escala estatal entre Podem i Sumar i la previsible concurrència per separat a les eleccions europees? L’escenari de continuïtat sembla difícil davant uns comicis que se celebraran, com a molt tard, el febrer del 2025. Els morats acusen els Comuns d’haver-los expulsat de la presa de decisions a En Comú Podem des del procés de confecció de la llista de les generals i reclamen reprendre les relacions.