Entrevista a TVE

Sánchez acusa el PP de ‘lawfare’ i defensa el verificador perquè ell «no s’entén» amb Puigdemont

Sánchez acusa el PP de ‘lawfare’ i defensa el verificador perquè ell «no s’entén» amb Puigdemont

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez considera que la situació en la política espanyola és tan «excepcional», amb el PSOE i Junts condemnats a entendre’s perquè avanci la legislatura després de més d’un lustre donant-se l’esquena i cultivant la desconfiança, que la figura d’un verificador internacional que mediï en les relacions entre els dos partits resulta necessària. En la seva primera entrevista després d’aconseguir la investidura fa un parell de setmanes, el president del Govern central ha mantingut l’opacitat sobre la imminent cita amb els postconvergents, que en principi tindrà lloc aquest dissabte a Ginebra, ha justificat amb arguments utilitaris el seu canvi radical sobre l’amnistia i ha argumentat que a Espanya hi ha hagut casos de ‘lawfare’, com assegura Carles Puigdemont. O almenys, casos d’«instrumentalització de les institucions públiques del nostre país», com l’operació Kitchen per part del PP, en el qual es va utilitzar la policia per «perseguir adversaris polítics i ocultar proves».

«És bo que si dos no s’entenen, hi hagi un tercer que verifiqui i acompanyi», ha assenyalat el líder socialista a RTVE. «Es coneixerà la persona que ens acompanyarà en aquest procés de diàleg, tant amb ERC com amb Junts», ha continuat Sánchez, que defensa la inclusió del mediador però alhora reconeix que es tracta d’una figura estranya en la política espanyola. «És un mecanisme excepcional. Tant de bo en un futur no necessitem un mecanisme de verificació, perquè això significarà que hem creat una confiança», ha dit. 

A partir d’aquí, la relació amb Junts es continua movent en la gairebé total opacitat. Sánchez ni tan sols ha confirmat que la primera cita entre socialistes i postconvergents després de la formació del Govern tingui lloc aquest dissabte a la capital suïssa. «No estem en condicions encara de dir on serà», ha arribat a dir Sánchez, que va pactar amb Junts reunions mensuals d’aquest tipus durant tot el seu mandat. Si no hi ha avanços, va advertir Puigdemont dimarts, els cinc diputats postconvergents podrien canviar de bàndol i aliar-se amb el PP davant la coalició del PSOE i Sumar. 

L’amnistia

Sánchez s’ha estès molt més sobre l’amnistia. Com en altres ocasions des que fa poc més d’un mes va defensar per primera vegada la mesura de gràcia, el cap de l’Executiu central ha reconegut el seu canvi sobre aquesta iniciativa (que rebutjava sense mitges tintes abans de les eleccions del 23 de juliol) i s’ha mostrat comprensiu amb els electors que continuen sense compartir-la, però ha deixat clar que, segons la seva opinió, la carpetada judicial al procés, que permetrà la tornada de Puigdemont sense ser jutjat, serà «bona» per a Espanya.  

Notícies relacionades

«Probablement aquest [l’amnistia] no era el pas següent que volia fer, però és coherent amb la política de diàleg a Catalunya», ha assenyalat el secretari general del PSOE. La mesura de gràcia, ha continuat, fins i tot pot tenir efectes positius per als interessos del PP, que durant les últimes setmanes s’ha bolcat a convocar-hi manifestacions en contra, perquè implica la «recuperació» de Junts per a la «governabilitat». És a dir, els conservadors, que en els últims temps només s’entenen amb la ultradreta de Vox, tindran un altre aliat potencial. 

«En política, com en la vida, cal optar entre les solucions ideals i les possibles –ha conclòs Sánchez–. La societat espanyola s’enfrontava a dues disjuntives després del 23J. O comptàvem amb un Govern progressista per consolidar els avanços o un Govern del PP amb Vox. I la segona és si volíem seguir en el camí de convivència que ha sigut validat pels mateixos ciutadans a Catalunya. En política cal decidir. Entenc que hi hagi electors que tinguin dubtes sobre aquesta decisió, però els puc garantir que serà bona per a la convivència. Tot el que fem serà dins de la Constitució».