tribunals

Anticorrupció expedienta per desobediència la fiscal que investiga el despatx que va fundar Montoro

La Fiscalia General ha iniciat un procediment contra Carmen García Cerdá, que pretenia investigar si es va cometre un delicte de revelació de secrets per la fuga de dades confidencials d’Hisenda

Un ‘lobby’ amb influències a Hisenda: les claus de la investigació secreta al despatx que va fundar Montoro

Anticorrupció expedienta per desobediència la fiscal que investiga el despatx que va fundar Montoro
4
Es llegeix en minuts

La cap d’Inspecció de la Fiscalia General de l’Estat, María Antonia Sanz Gaite, ha iniciat una investigació disciplinària contra la fiscal Carmen García Cerdá, a qui acusa de cometre una falta molt greu per suposadament desobeir les ordres que li va donar el seu cap a Anticorrupció, Alejandro Luzón, en la causa que investiga el despatx que va fundar el 2006 l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela, instrueix en secret un procediment en què mira de determinar si els membres d’Equipo Económico (EE) van utilitzar en benefici dels seus clients les seves influències entre els alts càrrecs i funcionaris del Ministeri d’Hisenda del Govern del PP.

García Cerdá havia recorregut a l’article 27 de l’Estatut Fiscal per mostrar les seves discrepàncies amb les ordres rebudes del seu cap, Alejandro Luzón, que no era partidari de practicar més diligències en relació amb els documents adjunts a diferents correus electrònics que havien aparegut en el procediment.

En la Junta de Fiscals d’Anticorrupció del 26 de setembre en la qual es va sotmetre la qüestió, Luzón va obtenir el suport de 19 companys, mentre que només cinc van apostar per García Cerdá, cosa que significava que les diligències que ella considerava necessàries perquè avancés la instrucció ja no es portarien a terme.

Fonts jurídiques confirmen a aquest diari que la decisió del màxim responsable d’Anticorrupció de procedir disciplinàriament contra la fiscal del cas es produeix arran de la celebració d’aquesta Junta de Fiscals, la conseqüència de la qual va ser una ordre concreta de Luzón de no avançar en la instrucció. Ara, a García Cerdá se li atribueix una conducta contrària a la postura del seu cap. 

Revelació de secrets

La fiscal pretenia investigar un delicte de revelació de secrets que es desprèn del contingut dels correus que van aportar el Ministeri d’Hisenda, l’Agència Tributària i la Direcció General de Tributs, i que estaria relacionat amb una presumpta xarxa clientelar teixida per l’empresa fundada per Montoro, però de la qual es va desvincular, segons diu l’exministre del PP, el 2008.

Tal com va avançar en exclusiva aquesta redacció, entre els missatges que no considera necessari investigar Alejandro Luzón n’hi ha un que va enviar el 10 de febrer del 2015 el cap de gabinet de Cristóbal Montoro al Ministeri d’Hisenda, Felipe Martínez Rico, al «ministre» amb informació fiscal del cofundador de Podem Juan Carlos Monedero, que dies abans havia regularitzat la seva situació amb el fiscal. 

Altres correus inclosos en el procediment evidencien que l’Agència Tributària va obrir una inspecció al periodista de l’‘ABC’ Javier Chicote després que informés sobre presumptes irregularitats comeses pel despatx, que es va crear el 2006 amb el nom de Montoro y Asociados, que el 2008 va passar a dir-se Equipo Económico i que des del 2016 es denomina Global Afteli.

Rato i Aguirre

Entre els correus que el fiscal anticorrupció no considera necessari investigar en contra del criteri de la fiscal expedientada n’hi ha alguns que revelen dades confidencials de l’exvicepresident del Govern central i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) Rodrigo Rato i de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, com ha publicat El PERIÓDICO.

La tramitació d’expedients disciplinaris als fiscals es regula al Reglament de l’Estatut Fiscal, que, el maig del 2022, va substituir una norma preconstitucional, de 1969. Segons la regulació actual, la incoació d’un expedient correspon al fiscal Promotor de l’Acció Disciplinària, i sempre es fa en virtut d’una denúncia o com a conseqüència d’«ordre superior», com sembla ser el cas de García Cerdá.

Des del 4 d’octubre del 2022, el Promotor de l’Acció Disciplinària del Ministeri Fiscal és Manuel Moix, que va substituir Manuel Campoy Minarro.

Faltes greus

L’Estatut contempla entre les faltes més greus l’«incompliment de les ordres particulars i requeriments personals dirigits per escrit». Les sancions previstes van des d’una mera advertència al trasllat forçós a un altre departament, passant per multa i arribant a últim terme a la separació del servei. 

Notícies relacionades

Mentre s’investiga la fiscal –per fer-ho es poden practicar les proves que es consideri necessàries al llarg d’un termini màxim d’un any– hi ha la possibilitat que pugui ser suspesa en les seves funcions i, si es conclou que ha de ser sancionada, el càstig que se li imposi pot ser recorregut, en tot cas davant el Consell Fiscal i posteriorment davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

El jutge de Tarragona va acordar el desembre del 2021 obrir una investigació contra tres directius d’Equipo Económico: qui va ser cap de gabinet de Montoro, Ricardo Martínez Rico (germà de l’autor del missatge sobre Monedero, Felipe Martínez Rico, que també va ser cap de gabinet de l’exministre); Manuel de Vicente-Tutor, i Salvador Ruiz Gallud, que va dirigir l’Agència Tributària entre el 2001 i el 2004. Ni Cristóbal Montoro ni els imputats en el procediment han volgut contestar les preguntes remeses per aquesta redacció.