El PSOE cedeix dues comissions del Congrés a ERC i una altra a Junts

Fernando Sánchez / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Nova picada d’ullet del PSOE a ERC i Junts. Els socialistes han pactat amb les dues formacions independentistes cedir-los la presidència de diverses comissions del Congrés. Els republicans catalans n’ostentaran dues, la d’Indústria –com ja va avançar EL PERIÓDICO– i la de Joventut i Infància, i els postconvergents estaran al capdavant de la comissió no legislativa sobre Seguretat Viària, segons diferents fonts parlamentàries. Durant dilluns vinent i dimarts la Cambra baixa constituirà totes les comissions i serà llavors que les dues formacions hauran d’elegir qui presideix cada comissió.

Després de tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez fa dues setmanes, el Congrés dels Diputats estarà a ple rendiment a partir de dilluns vinent. El primer pas serà posar en marxa les comissions, en les quals es produeix el veritable treball parlamentari. En total hi ha més d’una trentena de comissions, tot i que només 23 –22 que correspon als diferents ministeris i una per a reformes constitucionals– tenen caràcter legislatiu. ERC n’ocuparà dues, la d’Indústria i la de Joventut i Infància.

Els republicans catalans ja van ocupar la presidència de la comissió d’Indústria en la legislatura passada, amb Joan Capdevila al capdavant. Des de principis d’octubre, ERC ja tenia emparaulat amb el PSOE mantenir el control d’aquest òrgan. A això s’hi ha afegit la Comissió de Joventut i Infància, de nova creació després que s’esqueixés aquest departament del Ministeri de Drets Socials perquè l’ocupés la dirigent d’IU Sira Rego.

Més enllà del benefici econòmic que reporta al diputat que sigui elegit president –un sou extra de 1.500 euros mensuals–, és la Mesa de la comissió la que organitza els debats de les diferents lleis que passen per la comissió, accelerant o retardant la seva tramitació, cosa que és de vital importància amb l’actual aritmètica parlamentària del Congrés.

Gest a Puigdemont

Notícies relacionades

Per la seva banda, els postconvergents estaran al capdavant de la Comissió de Seguretat Viària. Es tracta d’un gest menys suculent, ja que aquest òrgan no té capacitat legislativa, com sí que passa amb les dues cedides a ERC. Durant la legislatura anterior, aquesta comissió es va centrar en el control als membres del Govern i en l’aprovació de proposicions no de llei, que no tenen caràcter legislatiu. No obstant, es tracta d’un pas més en la relació amb Junts en un moment en el qual l’expresident Carles Puigdemont ha avisat que podrien votar amb el PP «si no hi ha prou avanços».

Més enllà dels acords que ha tancat Sánchez amb les dues formacions sobre la llei d’amnistia o la condonació del deute a Catalunya, aquesta cessió se suma a d’altres de més concretes de caràcter parlamentari. A l’agost, el PSOE va aconseguir lligar els vots d’ERC i Junts per fer Francina Armengol presidenta de la Cambra baixa al cedir diversos diputats perquè els dos partits aconseguissin tenir grup propi al Congrés, ja que no arribaven als requisits exigits.