L’adeu del líder republicà a Barcelona

Maragall anima ERC a preparar-se per al «canvi d’etapa» davant les eleccions catalanes

Maragall anima ERC a preparar-se per al «canvi d’etapa» davant les eleccions catalanes

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

ERC s’ha de preparar per a un «canvi d’etapa» amb uns lideratges que es posaran en joc en les pròximes catalanes, una partida en què Barcelona ha de remar a favor. És el missatge que ha llançatErnest Maragall per justificar el seu adeu a la primera línia de la política, que materialitzarà en el ple de l’Ajuntament de la capital catalana del 22 de desembre. Si ell deixa pas a d’altres, ha argumentat, és perquè és el moment que el partit «arrisqui» per «conquerir el país» amb el seu projecte de «governabilitat republicana» i, per fer-ho, entén que el grup municipal barceloní ha de començar per prendre decisions amb altres lideratges al capdavant.

«No poso en qüestió res ni ningú en concret. El nostre és un patrimoni col·lectiu consolidat», ha remarcat per deixar clar que no s’està referint a la cúpula d’ERC ni a Oriol Junqueras. El partit, ha recordat, ja va celebrar el seu congrés al gener i va revalidar tant l’equip que té el comandament com el full de ruta. El seu diagnòstic és que es tanca una «etapa de la repressió» i se n’obre una que té la «plenitud democràtica» al centre per plantejar l’autodeterminació ara que els vots republicans –i també els de Junts– són clau per a Pedro Sánchez i no hi ha una majoria alternativa al Congrés.

No obstant, havent fet un procés «de reflexió» després de perdre la meitat de regidors en les últimes eleccions municipals, Maragall afirma que calen «nous instruments i noves estratègies» a Barcelona que serveixin també de catapulta per a l’objectiu de mantenir-se al capdavant de la Generalitat. No ha gosat mullar-se sobre si Elisenda Alamany ha de ser o no la nova presidenta del grup municipal. Tampoc sobre si ERC ha de negociar amb l’alcalde Jaume Collboni per entrar al govern de la ciutat.

Aquestes, ha dit, són dues de les decisions crucials que hauran de prendre els republicans a curt termini, tot i que ha advertit que no hi ha cap símptoma que el PSC afronti el debat sobre qui serà el seu soci en les pròximes setmanes. Justament per això ell ha decidit no esperar més per retirar-se, moment que coincidirà, ha destacat, amb l’aprovació de la llei d’amnistia. «ERC està equipada organitzativament per afrontar amb les millors condicions la conquesta de la ciutat de Barcelona el 2027», ha assegurat, a més d’insistir que la nova etapa ha de ser «no només a nivell conceptual», sinó també a l’hora de prendre decisions «sense cap hipoteca». La relació amb el PSC –expartit de Maragall–, tant a escala municipal com a nivell de Catalunya, és una de les qüestions sobre la governabilitat que s’haurà de dirimir.

Notícies relacionades

De fet, ERC vol treure pit que la seva estratègia negociadora amb la Moncloa iniciada fa tres anys i mig és la que s’ha acabat imposant ara que Carles Puigdemont ha pactat també amb Sánchez. La portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha posat èmfasi en aquesta qüestió al ser preguntada si tem que el seu partit quedi eclipsat a partir d’ara per les negociacions dels seus exsocis amb el PSOE. Els dos partits admeten que es reuniran en els pròxims dies amb un mediador internacional.

Discrets amb aquesta figura, Sans ha respost que ERC ja manté un contacte discret setmanal des de fa temps amb els socialistes, però que la seva aposta continua sent «augmentar la coordinació» amb Junts per esprémer la força negociadora que l’independentisme té ara a Madrid malgrat el seu retrocés a les urnes en les passades generals. «El que ha fet ERC és salvar l’Estat. Espanya no té un govern d’extrema dreta perquè Catalunya es va comportar d’una determinada manera», ha deixat caure Maragall.