El president el justifica per la «desconfiança» entre partits

Sánchez recolza la figura del «verificador» en el diàleg PSOE-Junts: «Fins i tot pot ajudar»

El president del Govern central descarta que Zapatero pugui acudir com a membre socialista a la primera reunió, en la qual sí que confirma que hi haurà Cerdán

Sánchez recolza la figura del «verificador» en el diàleg PSOE-Junts: «Fins i tot pot ajudar»

EFE

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Govern central,Pedro Sánchez, ha afirmat que la inclusió d’un mecanisme de verificació en el diàleg amb Junts pot ser d’ajuda atesa la «desconfiança» existent entre aquest partit i el PSOE, i alhora ha descartat que la llei d’amnistia pugui acabar passant-li factura.

Sánchez s’ha pronunciat per primera vegada sobre la figura del verificador, inclosa en l’acord d’investidura segellat entre els socialistes i Junts, en una conversa informal amb els periodistes que l’han acompanyat a la seva gira per Israel, Palestina i Egipte.

El president ha afirmat que ja que es tracta de dos partits que es tenen desconfiança i parteixen de posicions molt diferents, el mecanisme de verificació «fins i tot pot ajudar».

El pacte firmat pels dos partits a Brussel·les després d’una intensa negociació en la qual van participar el número tres dels socialistes, Santos Cerdán, i l’expresident català Carles Puigdemont, contempla un mecanisme de verificació internacional encarregat d’«acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords entre les dues formacions als quals s’arribi».

Pel que fa a la primera ronda de negociacions, que estaria previst que es produeixi la setmana que ve fora d’Espanya, Sánchez ha descartat que l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero hi pugui acudir com a membre de la delegació socialista, en la qual sí que ha confirmat que hi haurà Santos Cerdán però no ha volgut donar més pistes de la resta d’integrants.

Sánchez ha insistit una vegada més que el PSOE ha negociat amb Junts de forma pública i ha donat a conèixer el seu acord a la ciutadania, i ha criticat al PP que també intentés negociar amb els independentistes catalans però no n’hagi donat detalls ni explicacions. Segons el seu parer, cal aspirar a resoldre aquest conflicte i tot el que vagi en aquesta direcció la ciutadania ho està reconeixent, com ho prova el fet que la situació a Catalunya dista molt de la del 2017.

Preguntat sobre si creu que la llei d’amnistia que s’ha presentat al Congrés en virtut dels acords amb Junts i ERC pot acabar passant-li factura, el president ha afirmat que ara té quatre anys per davant i que tot i que en el seu moment els indults als líders del procés van generar molta polèmica, «avui ja ningú em retreu les mesures de gràcia».

No veu recorregut a portar la llei d’amnistia a la UE

Notícies relacionades

D’altra banda, ha minimitzat el recorregut que puguin tenir els esforços del PP de portar a Europa el debat entorn de la llei d’amnistia, i ha recordat que en el debat d’aquest dimecres a l’Eurocambra sobre l’Estat de dret a Espanya, el comissari de Justícia, Didier Reynders, va deixar clar que es tracta d’un assumpte intern.

Sánchez ho ha emmarcat tot en l’«estratègia del PP d’exportar debats interns i desprestigiar», i ha expressat la voluntat del Govern central de donar tota la informació que necessiti a Brussel·les, que així ho ha sol·licitat, i ha precisat que en cap moment ha parlat de la llei d’amnistia amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.