Aragonès portarà davant Sánchez una proposta de finançament «singular» per a Catalunya

David Zorrakino / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer mandat de Pere Aragonès no només serà el del diàleg amb l’Estat, sinó també el mandat en què la Generalitat va recuperar la bandera del finançament. Fa dies que el president donava pistes i aquest dijous ha fet l’anunci formal: ha encarregat a la seva consellera d’Economia, Natàlia Mas, preparar una proposta de finançament «singular» per a Catalunya per, en un termini màxim de quatre mesos, poder portar-la a la taula del president Pedro Sánchez per començar a negociar.

Notícies relacionades

Des de feia més d’una dècada que la Generalitat no obria la carpeta de proposar un finançament propi. L’últim intent el va fer el president Artur Mas, que va guanyar les eleccions al Parlament del 2010 amb la proposta d’intentar amb l’Estat un «pacte fiscal» per instaurar a Catalunya un sistema a l’estil del concert econòmic basc i navarrès. Catalunya recaptaria tots els impostos i pactaria una quota amb l’Estat. El 2012 es va confirmar el cop de porta del Govern de Mariano Rajoy i van començar els anys més intensos del procés. Els seus successors a la Generalitat, Puigdemont i Torra, ja no van tornar a agafar la bandera del finançament.

Aragonès ha fet aquest anunci després de reunir el seu Govern de manera extraordinària per encarregar als consellers que comencin a desenvolupar els acords d’investidura entre ERC i el PSOE. Una manera de començar a exercir pressió sobre els socialistes perquè compleixin els pactes. Un d’aquests acords, precisament, parlava de millorar el finançament de Catalunya. Fins ara, mai abans ni del PSOE ni un del PP han volgut escoltar que la Generalitat surti del règim general de finançament per tenir-ne un de singular. Aragonès, no obstant, ho tornarà a intentar.