Junts reclama al Govern una nova cimera de l’aigua davant les noves restriccions

ACN

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El dia després que el Govern hagi declarat que Catalunya entra en fase de preemergència per sequera per intentar esgotar l’entrada a l’escenari més dràstic possible, l’emergència, Junts ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui una nova cimera sobre l’aigua. L’última es va celebrar el 31 de marçcontaminada pel clima preelectoral de les municipals i va acabar sense acord, un esquinç que al maig es va sorgir al Parlament amb una llei sobre la sequera pactada entre ERC, el PSC i Junts que inclou multes davant els incompliments i previsions d’inversió.

És d’acord amb aquest últim compromís que els postconvergents han interpel·lat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, durant la sessió de control a la Cambra catalana. El diputat Salvador Vergés ha criticat que no s’estiguin impulsant amb urgència infraestructures previstes per garantir el proveïment, com la dessalinitzadora de la Tordera i l’augment de la capacitat potabilitzadora del Besòs fins als 900 litres a finals d’any anunciats per Aragonès. Segons els seus càlculs, aquestes obres garantirien el 16% del consum necessari.

«Abans era impossible»

Notícies relacionades

«¿Pensen complir la llei?», ha etzibat Vergés. El conseller Mascort, per la seva banda, ha respost que l’Estat ha declarat la dessalinitzadora de Tordera com d’«interès general» i que, per tant, és el Govern espanyol l’encarregat de portar-la a terme, a més de reconèixer que van sis mesos tard. «Estem en contacte permanent perquè vagin més de pressa», ha assegurat. Sobre l’estació del Besòs, Mascort ha argumentat que no es tenia l’avantprojecte fet i que fins a l’octubre els terrenys, que eren d’Adif, no estaven disponibles. «Abans era impossible», ha remarcat.

Davant aquestes respostes i davant les noves restriccions anunciades, Junts ha reclamat una nova cimera sobre l’aigua en què participin tots els partits del Parlament. El conseller ha fet èmfasi en el fet que en aquests moments el 50% de l’aigua que es consumeix ja no prové dels embassaments, sinó de dessalinitzadores, de la regeneració o del freàtic gràcies a les accions preses des de la sequera del 2008.