Ministeri d’Igualtat

Montero explota en el seu adeu: «Estimada ministra Belarra, avui Sánchez ens fa fora d’aquest Govern»

La política de Podem traspassa la seva cartera a Redondo: «Et desitjo valentia per incomodar els homes amics del president»

La nova ministra d’Igualtat recull la cartera posant en valor la seva companya de partit, Carmen Calvo

VÍDEO: EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts

«Visca l’orgull LGTBI, visca la lluita antiracista i visca la lluita de les dones». La fins ara ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha fet el traspàs de cartera a la socialista Ana Redondo recordant els èxits i la feina feta pel seu equip en aquests últims quatre anys, i enviant algun missatge al nou Govern central. A la seva successora li ha desitjat, més que sort, envoltar-se d’un bon equip i «molta valentia per incomodar els homes de 40 i 50 anys amics del president».

A Pedro Sánchez també l’ha criticat de forma directa per trencar el «bloc democràtic» que Espanya necessita, per considerar que ha fet fora Podem de l’Executiu, «perquè hem fet el que vam dir que faríem», ha assegurat.

Continuar ‘fent’ feminisme

Montero, emocionada i recolzada pel que fins ara era el seu equip, ha proclamat que «el feminisme ha de continuar desbordant la conversa social i les polítiques públiques». Anima el nou ministeri a continuar lluitant contra totes les vivències masclistes «malgrat les persecucions». També insta a obrir tots els centres de crisi, a defensar el dret a l’avortament, a l’educació sexual, a lluitar contra la pobresa menstrual, i a garantir els drets sexuals i reproductius.

Així mateix, ha indicat davant el seu equip successor la necessitat d’«acabar amb la justícia patriarcal» i lluitar contra la LGTBI-fòbia i l’odi. «Les infàncies trans abans imaginaven més que vivien; ara, tenen dret a viure més que a imaginar», ha proclamat davant un espai ple al Ministeri d’Igualtat.

Espanya és una altra

En el seu discurs, també ha recordat com ara un petó es reconeix com a violència sexual, fent al·lusió al cas Rubiales, o com dir ‘totis’ ja no és un «motiu de burla i de menyspreu», sinó una «responsabilitat institucional de reconeixement de les realitats no binaries».

«Espanya ja és una altra gràcies al feminisme, i no ho dic des de la ingenuïtat. L’ofensiva reaccionària és aquí i ens l’hem de prendre molt seriosament, perquè està organitzada des de sectors profunds i poderosos de l’Estat. No ens deixem soles les unes a les altres. Ajuntem-nos contra la seva violència política, contra el masclisme judicial de què ens alerta la recomanació general 33 de les Nacions Unides i contra l’ofensiva masclista des dels poders més reaccionats de l’Estat. Els hi devem a les que han lluitat abans, als nostres fills, filles i fillis, i també ens ho devem a nosaltres mateixes. Que no se’ns oblidi mai», ha proclamat.

Redondo recull la cartera

La nova ministra d’Igualtat, Ana Redondo, també ha reconegut a Montero i «tot el seu equip per la feina desenvolupada al llarg d’aquests anys i l’esforç sostingut en el temps, i per reivindicar i defensar la igualtat en tots els seus àmbits». Un esforç, ha dit, que s’ha traduït en importants avanços.

Notícies relacionades

Redondo, jurista i professora de Dret Constitucional. La seva trajectòria professional l’ha portat a ser número dos del Partit Socialista a les Corts de Castella i Lleó, abans d’assumir la transformació cultural de la ciutat que la va veure néixer sota els vuit anys de mandat d’Óscar Puente, nou ministre de Transport i Mobilitat, al capdavant de l’Ajuntament de Valladolid.

A Puente li ha agraït el seu paper ara, com també a la seva família i a membres del seu equip. La socialista s’ha recordat en el seu discurs de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero i de qui va ser ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, fet que va provocar mirades i cares de sorpresa entre alguns dels assistents.