Entrevista al líder del PSC

Salvador Illa: «L’amnistia és un signe de la fortalesa i la solidesa de la democràcia espanyola»

7
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa (la Roca del Vallès, 1966) va seguir des de la tribuna d’autoritats del Congrés la reelecció de Pedro Sánchez. És conscient de la complexa legislatura que arrenca, però confia en la responsabilitat de tots els aliats del PSOE perquè el nou Govern central desplegui els seus compromisos. Defensa l’amnistia com un pas «coherent» d’acord amb la desjudicialització del procés i està convençut que els dubtes sobre la llei s’esvairan quan es constati que «no es trenca Espanya ni Catalunya».

¿Com serà aquest mandat, tenint en compte el còctel d’aliats de Sánchez?

Hi haurà complexitats, però crec que proporcionarà avenços socials i que ajudarà a consolidar aquesta Espanya plural i diversa que els ciutadans van votar el 23 de juliol.

¿Serà la legislatura de la plurinacionalitat?

El nom és el menys important. Espanya és plural i diversa. Hem de continuar recorrent el camí que vam iniciar ja fa molts anys amb la nostra Constitució, que parla de nacionalitats i de pobles d’Espanya.

A diferència de l’anterior Govern, ¿el nou estarà més cohesionat si Podem no hi és?

L’anterior legislatura va ser molt complexa, per la pandèmia i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, i el primer Govern de coalició de la democràcia espanyola va anar superant tots els reptes. La prova és que Sánchez ha revalidat la seva investidura.

¿Què espera dels ministres del PSC? ¿Quin és el seu encàrrec?

Col·laborar perquè el programa de Govern es porti a terme. El PSC està per servir i ajudar. És el que hem fet els últims anys, el que hem fet històricament i el que farem ara. No parlaré de noms.

Alberto Núñez Feijóo va acusar Sánchez de «corrupció política». ¿Què li sembla?

El llenguatge en política és molt important. Es pot ser contundent i discrepar sense caure en excessos verbals. Aquesta expressió ho és i no encaixa gaire amb el que pensàvem que era el caràcter del senyor Feijóo.

Isabel Díaz Ayuso fins i tot el va anomenar «fill de puta» des de la tribuna de convidats.

Dona l’exacta mesura de la seva talla personal, moral i política. Crec que amb això ho dic tot.

[L’insult d’Ayuso] dona l’exacta mesura de la seva talla personal, moral i política

¿El preocupa que el PP descarti qualsevol pacte d’Estat?

És un error. En tota democràcia és molt important el Govern, però també l’oposició, i que es mantinguin oberts els canals de diàleg i la capacitat de pacte. Una bona oposició ajuda a fer un bon Govern. Cal posar l’interès general per sobre del particular.

Això impediria la renovació del Consell General del Poder Judicial.

No ho sé, però li resta molta credibilitat parlar de la Constitució i de la importància de complir-la i, alhora, haver estat cinc anys bloquejant aquesta renovació.

A Feijóo li resta molta credibilitat parlar de la Constitució i haver estat cinc anys bloquejant la renovació del CGPJ

Si els vots d’ERC i Junts no haguessin sigut indispensables per a Sánchez, ¿la llei d’amnistia estaria ara en tràmit?

L’amnistia és un pas coherent amb el que hem anat fent, que ha fet els seus fruits, i hem valorat els resultats electorals com una ocasió propícia per fer aquest pas. Si contrastem la Catalunya d’avui amb la de fa sis anys, en surt un balanç positiu. El que crec que és divisiu és persistir en referèndums.

¿Comparteix que l’amnistia és una manera de defensar la unitat d’Espanya?

És un senyal de la fortalesa i la solidesa de la democràcia espanyola. I de la voluntat d’obrir i consolidar l’obertura d’un nou temps. Entenc perfectament que hi hagi gent que tingui dubtes i que hi hagi diferents sectors als quals, emocionalment, els costin mesures d’aquest tipus. Però la política és l’àmbit de la racionalitat i de prendre mesures buscant la solució i no la cronificació de problemes. Entenent com a bé major l’interès general, el bé comú i la convivència. ¿Quina altra alternativa hi havia? Era avançar o retrocedir. No es trenca Espanya, no es trenca Catalunya, no es trenca res.

«Entenc els dubtes emocionals per l’amnistia, però la política és racionalitat»

ERC no va firmar la llei d’amnistia perquè tem que se’n pugui deixar fora Tsunami Democràtic i els CDR. ¿Els inclou?

No hi entraré. Serà el poder judicial qui haurà d’aplicar-la. Crec que és una bona llei i que s’ha redactat d’una manera que deixa pocs dubtes respecte a la seva adequació al marc constitucional. Les esmenes són una ocasió de millora del text.

¿El preocupa el ple sobre l’amnistia al Parlament Europeu?

Els debats no han de fer mai por, però el lloc lògic i natural per a això és el Congrés, on es fan les lleis. No m’agrada el que fa sistemàticament el PP a nivell europeu d’intentar interferir en la tasca legislativa que correspon al Congrés. Però el debat no em fa por. L’amnistia no és una figura desconeguda en l’àmbit jurídic europeu.

Les taules del PSOE amb ERC i Junts tindran mediadors internacionals. ¿El preocupa que l’independentisme digui que això demostra que el procés ja no és un assumpte intern?

Si a aquests partits els ha semblat que pot ajudar a la generació de confiança una figura d’aquest tipus, no hi tinc cap inconvenient. Estic convençut que el pas que fem, en un temps més curt del que molts esperen, serà valorat com un pas molt decisiu. I que molta gent que ara el qüestiona veurà que era una mesura en la bona direcció.

Les primeres reunions es faran a l’estranger perquè hi participi Carles Puigdemont. ¿És una manera de rehabilitar-lo políticament?

Cada formació política elegeix els seus interlocutors.

El CEO dona al PSC una important pujada. ¿Creu que el retorn de Puigdemont com a candidat el pot perjudicar?

Jo no he pretès mai que el meu equip de futbol guanyi a base que els altres equips no puguin alinear qui considerin millor, sempre que compleixin el reglament.

No he pretès mai que el meu equip de futbol guanyi a base que els altres equips no puguin alinear qui considerin millor

ERC i Junts vinculen l’estabilitat del Govern al fet que es compleixin els acords. La primera prova seran els pressupostos.

Hi ha uns compromisos d’estabilitat de la legislatura amb uns acords que són coneguts, que s’han fet públics i que nosaltres complirem. Tinc plena confiança que hi haurà pressupostos.

¿Com pot avançar el pacte amb Junts si aposta per un referèndum i el PSOE per l’Estatut del 2006?

Hi ha discrepàncies molt profundes, però hi ha hagut acord. No s’ha de perdre de vista el context. S’ha de frenar la dreta i la ultradreta que s’aprofiten d’aquestes inseguretats per posar en risc la democràcia. ¿No ho hem vist aquestes setmanes? Hi ha unes discrepàncies que s’estipulen al document que són molt difícils de reconciliar. Però asseguem-nos, parlem, generem un procés de construcció de confiança i fem política. El document mostra que nosaltres no veiem el referèndum i ho hem dit. En la primera reunió no es resoldrà tot, ni en la segona i la tercera. Cal fer política.

ERC s’acull a l’hemeroteca per reclamar la consulta: el PSOE va dir ‘no’ als indults i ‘no’ a l’amnistia.

Respecto el que diuen. És més, els agraeixo l’exercici que han fet, d’entendre el moment. A partir d’aquí, les opinions són conegudes. Tot el que incideixi en la divisió i la ruptura de la societat catalana o espanyola, no ho considerem oportú, no ho recolzarem.

El referèndum i tot el que incideixi en la divisió i la ruptura de la societat catalana no ho recolzarem

¿Tem que la competició ERC-Junts elevi el preu de les seves exigències?

Tinc molta confiança que tots tinguem l’ofici polític necessari per entendre el que és el joc.

Junts ha tornat al pragmatisme i al pacte. ¿L’acosta a vostè a la presidència de la Generalitat?

No ho tinc al cap, això. No ho sé. M’ha preocupat zero segons aquests últims dies. El que sí que sé és que és bo per a Catalunya i per a Espanya que les formacions polítiques fem política. És un pas molt important.

A qui sí que li preocupen els seus pressupostos és a Pere Aragonès.

Sempre hem estat disposats a parlar de tot allò que pugui ajudar que Catalunya funcioni millor i tombi per bé. Ens oferim amb l’única condició que es compleixi el que vam acordar el 2023. Hi ha coses que no hi són en temps i forma, i que porten mesos de demora. Una vegada constatat, podrem parlar dels del 2024.

A l’Ajuntament de Barcelona, ¿a qui cal prioritzar: Junts o els Comuns?

Això ho decidirà l’alcalde de Barcelona i el seu grup municipal. Tinc plena confiança en Jaume Collboni.

¿Això va formar part de les negociacions?

En cap moment.

Notícies relacionades

¿I un indult a Laura Borràs?

A mi no em consta tampoc.