4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Ha crescut de nou l’afluència de gent i s’ha redoblat la ira en el ja quotidià ‘escrache’ contra el PSOE i Pedro Sánchez al carrer Ferraz de Madrid. En la catorzena nit de protestes contra l’amnistia, la de la jornada que el líder socialista ha sigut investit, ja hi havia prop de 2.000 persones en la confluència de Ferraz amb Marquès de Urquijo minuts abans de l’hora fixada habitualment a les xarxes socials, les vuit de la tarda. De nit, la Delegació del Govern en comptava 4.000.

L’excitació de la multitud s’ha multiplicat a les deu de la nit amb l’arribada d’una avantguarda més violenta, que ha cremat estelades. S’havien enfervorit abans un altre tipus d’assistents, que han acabat cedint la primera línia, quan el diputat de Vox Javier Ortega-Smith ha fet acte de presència i s’ha obert pas fins a les tanques disposades pels antiavalots de la Policia Nacional, una vegada més amb sistema reforçat de lligams. La gent, part d’ella procedent de fluixes concentracions del matí entorn del Congrés dels Diputats, l’ha victorejat, per després corejar un eslògan nou: «Autonomies, dissolució».

El dispositiu policial es manté amb una dotzena de furgons d’antiavalots. La premsa i la policia s’emporten la major part dels insults d’una concentració en la qual, per primera vegada, ha aparegut una senyera cosida en la mateixa asta que la d’una bandera d’Espanya. Han tornat també les pancartes de la formació ultra Democràcia Nacional.

El balanç de detinguts des que van començar les protestes puja ja a 63, i a 52 el de ferits de diversa consideració en les cinc pitjors nits, en què la Policia ha carregat contra l’avantguarda més violenta dels manifestants.

Diferents però iguals

Dues expressions diferents de l’univers de la protesta contra la llei d’Amnistia s’han donat cita durant el matí d’aquest dijous, cada un al seu espai, als voltants del Congrés. A la plaça de Neptuno, per sota del palau, la convocatòria que des de fa uns dies tenia feta Revuelta, la branca juvenil de Vox; i en el límit nord de la zona blindada per la Policia, una facció menys analògica, nascuda del xat per Telegram i Youtube entorn d’un grupuscle que es fa anomenar Junta Democrática.

A baix, 250 persones –recompte de la Delegació del Govern– han agitat amb ira les tanques policials quan el recompte de vots a l’hemicicle donava la presidència del Govern a Sánchez, fet que ha obligat els antiavalots a reforçar el cordó policial amb una vintena d’agents. A dalt, els reunits amb pancartes negres han xiulat i esbroncat als diputats d’esquerra que han volgut sortir per la zona.

Una de les concentracions que s’han organitzat entorn del Congrés durant la votació de la investidura de Pedro Sánchez. /

David Castro

A baix han aparegut les primeres boines vermelles carlines que es veuen en els ‘escraches’, i a dalt es cridava un exòtic «un bote, dos botes, oligarca el que no vote» junt amb una estupefacta formació amb estendards vermell-i-negres de Front Obrer, petita entitat que els entesos en extrema dreta situen en l’àmbit del roigpardisme, o sigui, esquerra nacional i socialista.

Més soroll que gent

A la llum del dia hi ha hagut més decibels que assistents. El que es va planejar com un envolta-el-Congrés ultra s’ha quedat en una expressió «sense bombolles» –comentava un antiavalots amb un altre– per falta de massa. En total, Interior ha comptat 450 assistents. L’incident més greu ha consistit en l’atac a un grup de diputats socialistes fora del perímetre de seguretat. Al matí, unes persones els han llançat ous, que han tocat el cap del de Terol Herminio Sancho.

Manifestants convocats per la branca juvenil de Vox, a la plaça de Neptuno de Madrid aquest dijous /

David Castro

A la plaça de Neptuno, novament han circulat els furgons i l’autobús contractats per la plataforma ultradretana Hazte Oír per insultar Sánchez. I, una vegada més, amb el relat del cop i la dictadura com a basament argumental: al bus, un enorme cartell acusava el president de «dictador» junt amb un fotomuntatge de la seva cara amb serrell i bigoti, per assemblar-lo a Adolf Hitler.

Notícies relacionades

«Una nit més, ens veiem a Ferraz», ha cridat pel seu megàfon un membre de Revuelta al final de la concentració sud. La convocatòria s’ha repetit a X i Telegram des de mig dia. Fracassat el setge a la cambra baixa, inabastable ja l’objectiu que els agitadors de xarxes socials es plantejaven d’obligar a dormir al Congrés els parlamentaris, la protesta s’ha citat per tornar a la nit al setge a la seu socialista, allà on ha aconseguit cristal·litzar la ira i on en la nit d’aquest dimecres els més durs van provocar escenes de violència retransmeses a mig món.

Portar les càrregues policials a les pantalles de televisió i de xarxes socials, i protagonitzar preocupades al·lusions del candidat i els portaveus parlamentaris en els discursos del debat d’investidura han sigut de moment els dos únics rèdits aconseguits per la protesta. En la nit d’aquest dijous es posa a prova, a més, la seva vocació de permanència.