Debat d’investidura

Junts deixa en l’aire el seu vot a Sánchez pel seu discurs «perdonavides» sobre l’amnistia

Junts deixa en l’aire el seu vot a Sánchez pel seu discurs «perdonavides» sobre l’amnistia

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Enuig monumental de Junts per Catalunya amb el discurs d’investidura de Pedro Sánchez. El partit de Carles Puigdemont ha considerat que la primera intervenció de Sánchez al Congrés ha sigut un exercici de «perdonavides» del candidat socialista amb l’independentisme, que ha dit que espera convèncer de les bondats de la pertinença a Espanya. Per això, el sí de JxCat en la primera votació d’investidura està en l’aire en funció de la rèplica que atorgui Sánchez a la portaveu del partit independentista, Míram Nogueras. «Se la juga en la rèplica» a Nogueras, alerten dirigents de la formació sobiranista consultades per EL PERIÓDICO.

Segons aquestes fonts, «Sánchez ens ha perdonat la vida i això va de reconèixer el conflicte polític i de negociar, dos conceptes clau. Negociar va molt més enllà que dialogar». Aquest és l’estat d’ànim de la formació postconvergent al Congrés. Segons l’ACN, Nogueras s’ha reunit amb el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán.

Les conseqüències de l’enuig

Notícies relacionades

Probablement les frases que han disgustat Junts han sigut les de Sánchez referint-se a la unitat d’Espanya: «A Catalunya hi ha ciutadans que consideren que estarien més bé sent independents. El Govern no comparteix aquesta idea. ¿Com garantim aquesta unitat? ¿Per la via de la imposició o per la del diàleg i el perdó? –s’ha preguntat el líder socialista–. EL PP ja va provar la primera via. El resultat va ser la crisi territorial, institucional i constitucional més gran de la nostra democràcia. La recepta del PP va conduir al desastre. Nosaltres hem fet tot el contrari: la via del perdó, del diàleg, de la negociació. Hem anteposat la unitat a la fractura».

¿Possible abstenció?

Les fonts de Junts consultades no volen avançar esdeveniments a l’espera del diàleg entre Sánchez i Nogueras. Una abstenció de Junts en la votació d’aquest dijous obligaria el candidat socialista a una segona sessió d’investidura davant la falta de la majoria absoluta d’escons necessària en primera votació.