Sánchez anuncia transport gratis a menors i aturats i prorroga la rebaixa de l’IVA d’aliments

DAVID CASTRO

6
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El candidat a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que, a partir de l’1 de gener, el transport públic serà gratuït per a tots els menors, els joves i les persones aturades. Durant el discurs en el debat parlamentari per a la seva investidura com a president, Sánchez ha anunciat, a més, la pròrroga fins a finals de juny del 2024 de la rebaixa de l’IVA dels aliments, que va entrar en vigor l’1 de gener i que havia de caducar el 31 de desembre.

El president en funcions i candidat a la presidència també ha anunciat la seva intenció de donar prioritat al compromís ja assumit de millora del Codi de Bones Pràctiques en el sector financer per alleujar els efectes de la pujada dels tipus d’interès sobre les famílies hipotecades a fi d’arribar a més famílies, amb rendes de fins a 38.000 euros a l’any, ha dit Sánchez.

En el seu discurs, Sánchez també ha citat entre els seus compromisos econòmics la reducció de la jornada laboral, l’equiparació del salari mínim interprofessional (SMI) al 60% del salari mitjà, la reforma de les prestacions d’atur, l’augment del bo jove per al lloguer o la recuperació de la Comissió Nacional de l’Energia (CNE), entre d’altres ja assumits en els acords d’investidura amb els seus socis parlamentaris.

Diverses desenes de compromisos

La suma dels acords amb els grups polítics per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central configura bona part del programa econòmic de la pròxima legislatura, amb diverses desenes de compromisos econòmics que obligaran el nou Executiu.

Amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, el PSOE s’ha compromès a:

-Reduir la jornada laboral de forma progressiva fins a situar-la en un màxim de 37,5 hores a la setmana.

-Modificar la legislació de l’acomiadament per incorporar-hi el concepte de l’anomenat ‘acomiadament restauratiu’, que busca augmentar les indemnitzacions per acomiadament en funció de les diferents casuístiques que afecten el treballador.

-Impulsar la reducció dels vols domèstics i la «substitució dels vols curts» quan hi hagi alternatives de «viatges assequibles amb tren» amb una durada inferior a dues hores i mitja, excepte en casos de connexió amb aeroports ‘hub’ que enllacin amb rutes internacionals.

-Simplificar les ajudes a la compra del cotxe elèctric,per fer-les més progressives, i impulsar una xarxa de punts de recàrrega amb criteris socials i territorials.

-Avançar en la implantació de permisos retribuïts per a les cures, amb l’objectiu de «remunerar almenys quatre setmanes per fill/a del recentment creat permís parental de cures, a partir d’agost del 2024, sense perjudici de les millores que puguin adoptar-se en el marc de la negociació col·lectiva del sector públic».

-Augmentar la pressió fiscal sobre les grans empreses i «assolir una tributació del 15% efectiu sobre el resultat comptable de les grans empreses en l’impost de societats en els termes acordats a escala global i a la UE», a més de «la millora de la progressivitat en l’IRPF, un tracte més igualitari de la tributació de les rendes del capital i del treball en aquest impost. 

-Prorrogar els impostos especials sobre la banca i a les empreses energètiques després d’abordar una revisió d’aquests gravàmens, «amb l’objectiu de readaptar-los i mantenir-los una vegada que n’expiri el període d’aplicació actual, perquè els dos sectors continuïn contribuint a la justícia fiscal i al sosteniment de l’Estat del benestar».

-Fer permanent l’anomenat ‘impost temporal de solidaritat de les grans fortunes’, que grava els patrimonis superiors a 3 milions d’euros quan no tributen a les seves respectives comunitats autònomes.

-Garantir que l’SMI continuarà creixentcompassat al 60% del salari mitjà.

-En matèria de vivenda, hi ha el compromís de definir «amb caràcter immediat» l’índex de preus de referència previst a la llei de vivenda que permeti identificar els municipis i districtes que es consideren zones tensades, «per impulsar la posada en marxa de la regulació dels preus dels lloguers». El nou Govern conserva l’objectiu d’augmentar el parc públic de vivenda per situar-lo en el 20% del total i es compromet de forma genèrica a «revisar la regulació dels allotjaments turístics en zones de mercats tensades».

-Reformar el Codi de Bones Pràctiques en el sector financer per alleujar els efectes de la pujada dels tipus d’interès sobre les famílies hipotecades a fi d’arribar a més famílies, amb rendes de fins a 37.800 euros a l’any.

-Ampliar les ajudes a la factura de la llum, amb l’objectiu de duplicar el nombre de llars acollides al bo social elèctric, que en l’actualitat se situen en 1,5 milions de beneficiaris.

-Recuperació de l’extinta Comissió Nacional de l’Energia, a manera d’un nou òrgan regulador separat de l’actual CNMC que es defineix com un organisme «especialitzat que compti amb els recursos adequats per abordar la necessària modernització de la regulació per preparar el sistema energètic per a l’objectiu de neutralitat climàtica». 

-Reformar el sistema de finançament autonòmic. I «mentre aquesta reforma no es produeixi, en els pressupostos generals de l’Estat es garantirà a la Generalitat Valenciana i a la resta de comunitats autònomes infrafinançades la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l’Estat».

-Una reforma de la legislació local, «establint un marc competencial i financer que garanteixi el principi de suficiència financera» i l’aprovació d’una llei de règim local «que reforci l’autonomia local, amb unes competències definides dels ens locals».

A més, els acords d’investidura amb ERC, el PNB, Junts i el BNG afegeixen nous compromisos de política econòmica per a la investidura:

-Condonació de deute autonòmic: l’acord amb ERC inclou que l’Estat perdonarà a la Generalitat 15.000 milions del deute adquirit contret amb el Tresor a través del Fons de Liquiditat Autonòmica. El PSOE s’ha compromès a estendre la condonació de deute autonòmic a totes les autonomies de règim comú. La mesura també forma part dels pactes acordats amb el BNG.

-El traspàs de Rodalies a Catalunya negociat amb ERC inclou «culminar i ampliar el traspàs integral» del servei de Rodalies a la Generalitat. Amb el BNG també s’ha firmat un acord perquè Galícia compti amb un servei de rodalies «abans que acabi la legislatura» i que s’iniciarà amb els trajectes Vigo-Pontevedra i la Corunya-Ferrol tot i que la intenció és estendre aquest servei per més zones del territori.

-El traspàs del règim econòmic de la Seguretat Social al País Basc en el termini màxim de dos anys pactat amb el PNB podria fer-se extensiu a Catalunya i vuit comunitats autònomes més que també inclouen aquesta competència als seus respectius estatuts d’autonomia, i preservar així el principi de ‘caixa única’.

Notícies relacionades

--La reforma de l’Estatut dels Treballadors perquè, en el termini de sis mesos, els convenis autonòmics puguin prevaler sobre els sectorials o estatals, si això beneficia el treballador, és una altra de les mesures negociades amb el PNB, que, a més, va constituir una reclamació d’ERC quan es va negociar la recent reforma laboral.

-Un pla per afavorir el retorn de les empreses que van desplaçar la seu fora de Catalunya en ocasió del referendum il·legal de l’1-O forma part dels acords negociats amb Junts.