Investidura de Pedro Sánchez

Les bases de Podem avalen el ‘sí’ a la investidura de Sánchez amb un 86%

La direcció comptava que no hi hauria un suport tan unànime després de veure’s apartats de les negociacions amb el PSOE

La participació ha sigut més elevada que en les últimes consultes dels morats, i ha superat els 55.000 vots

Les bases de Podem avalen el ‘sí’ a la investidura de Sánchez amb un 86%

Ángel Medina G.

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Podem compta amb l’aval de les seves bases perquè els seus cinc diputats recolzin la investidura de Pedro Sánchez. Un aval que ha concitat el 86,09% de ‘sí’ davant el 13,7% en contra. El suport ha sigut massiu, lluny d’escenificar els dubtes existents en la militància morada a l’hora de donar llum verda a un Govern del qual no formaran part, després que Yolanda Díaz els hagi deixat fora del repartiment de ministeris. La participació ha sigut més alta del que s’esperava d’acord amb les últimes consultes dels morats, i ha arribat a més de 55.000 vots.

La secretària general de Podem, Ione Belarra, va llançar la consulta la setmana passada limitant el seu suport «exclusivament» a la investidura i fent notablement visible el seu malestar amb el PSOE, a qui va acusar de no haver atès les seves peticions d’una negociació bilateral i llançant una dura advertència: no hi ha un acord que vinculi Podem amb el Govern aquesta legislatura. S’apartava així del pacte firmat entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz i reiterava la seva amenaça de fer passar un calvari a la coalició en cada votació al Congrés dels Diputats.

La pregunta

El mateix plantejament de la consulta era directe i sense adjectius: «¿Les/els diputades/ts de Podem hem de donar suport a la investidura de Pedro Sánchez?», era la pregunta. Una formulació extremadament sòbria que no entrava en consideracions del fet que l’alternativa a recolzar la investidura és una repetició electoral. En la mateixa declaració, Belarra llançava un missatge als que estaven en contra de donar suport a la investidura, i mostrava el seu «respecte» a aquesta posició pels greuges patits per Yolanda Díaz i Sumar en els últims mesos.

Notícies relacionades

La fredor a l’hora de demanar el suport a la investidura de Sánchez no va ser casual. En la cúpula morada s’han centrat més a intentar aconseguir uns bons resultats quant a participació –per això la consulta ha durat gairebé cinc dies– davant que els vots fossin massivament afirmatius. L’objectiu era superar amb escreix els poc més de 30.000 vots que Podem va aconseguir mobilitzar per donar suport al seu nou full de ruta, una pobra mobilització que, consideraven en el partit, es veuria àmpliament superada en aquesta consulta, com així ha sigut.

Escenificar el malestar amb Díaz

La cúpula esperava que els resultats avalarien la postura oficial –el suport a la investidura– però alhora es mostraven convençuts que els ‘no’ també posarien de manifest el fort malestar que hi ha entorn de la figura de Yolanda Díaz; un estat d’ànim que ja es va fer visible durant el procés de debat del nou full de ruta de Podem, on es van celebrar desenes de reunions amb militància amb dures crítiques a la dirigent gallega, que van quedar reflectides al document final.