Salvador Illa: «He compartit la decisió de l’amnistia amb Sánchez i no es pren per criteris electorals»

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Fa una setmana que el PSC està arremangat per traslladar a la seva militància i als seus votants que l’amnistia no és una mera transacció per garantir la investidura de Pedro Sánchez, sinó un camí que es pren per «convicció», la paraula més repetida pels dirigents socialistes en les últimes hores. El líder del partit, Salvador Illa, ha redoblat els esforços per insistir-hi, fins al punt d’assegurar que és una decisió del president del Govern en funcions que també ha comptat amb el seu beneplàcit. «He compartit la decisió de l’amnistia amb Sánchez i no es pren per criteris electorals mirant les enquestes», ha defensat en una entrevista al programa ‘Cafè d’idees’ de Ràdio 4 i La 2.

El suport a l’amnistia, ha prosseguit, és una qüestió de «lideratge polític» per transitar un camí amb el qual els socialistes consideren que es pot posar fi al conflicte amb Catalunya i que admet que no està exempt de «riscos». Una aposta que ha definit com a «coherent» tant amb la seva trajectòria des del 2017 com amb els valors fundacionals del PSC d’«obrir camins» per deixar enrere anys de convulsió malgrat que anteriorment havia negat que es negociaria amb l’independentisme una exoneració de les causes del procés. En aquella tardor de fa sis anys, Illa era secretari d’Organització del PSC i, a més de recolzar el 155, va participar en manifestacions en contra de les lleis de desconnexió i el referèndum impulsat pels independentistes.

Mesures prèvies i cessions

«Hi ha un bé suprem pel qual fem aquest pas excepcional per normalitzar. Tot té riscos, però governar és decidir», ha assegurat el també cap de l’oposició al Parlament. Ha admès, en aquest sentit, que és cert que hi ha hagut uns resultats electorals i una conjuntura que ha afavorit que s’acabi abraçant aquesta amnistia, però també unes mesures prèvies que han contribuït a preparar un camí que fins ara «ha anat bé», amb referència als indults i la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició.

Amb l’acord, ha desgranat, la cessió que fa l’independentisme, més enllà d’investir Sánchez, és acceptar el marc constitucional, a més que tant ERC com Junts van impedir la setmana passada que prosperés una moció de la CUP que defensava la celebració d’un referèndum abans del 2025. «Això fa un any no hauria passat», ha considerat. Ha tornat a insistir, en aquest sentit, que els socialistes no avalaran una votació d’aquest tipus que tindria com a conseqüència una «ruptura».

«El Govern no necessita mediadors»

Alhora, Illa ha tret ferro a l’acord polític segellat amb Juntsassegurant que el preocupa més l’any 2023 i els següents que la referència a 1714 que recull el text, i també ha rebaixat l’existència d’un mediador entre les dues parts recordant que la seva presència és només en una taula de partits i no de governs. «El Govern d’Espanya no necessita mediadors», ha etzibat. A més, ha «desmentit rotundament» que el govern de Barcelona hagi estat en la negociació amb els postconvergents com a moneda de canvi.

Notícies relacionades

Salvador Illa ha defensat que la de l’amnistia és una llei «molt treballada» i ha mostrat la seva «plena convicció i confiança» que s’ajusta a l’esperit de la Constitució. Tot i que ha expressat també la seva «confiança» en la justícia espanyola i el «respecte» pels pronunciaments que s’han produït per part de col·lectius judicials, sí que ha sigut contundent a l’hora de recordar-los que «voten els ciutadans» i que «val el mateix» el vot d’un jutge que el d’un taxista o cambrer i que la política «es fa des de les institucions». I és que, ha afegit, algunes expressions llançades des de l’estament judicial són «fora de lloc».

Càrrega contra Ayuso

El líder del PSC ha recordat que fins a vuit grups d’un total d’11 votaran a favor d’una investidura de Sánchez en la qual ell serà present dijous i ha llançat una dura crítica contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després d’acusar Sánchez de voler imposar una «dictadura»: «¿Ha conegut alguna vegada una dictadura, aquesta senyora? Els catalans, els bascos i els gallecs també són espanyols». Molt més mesurat ha sigut amb les crítiques que ha llançat l’expresident Felipe González contra l’amnistia: «En aquesta qüestió discrepo d’ell, però el respecto i l’admiro».