Pacte d’investidura
Salvador Illa: «He compartit la decisió de l’amnistia amb Sánchez i no es pren per criteris electorals»

Fa una setmana que el PSC està arremangat per traslladar a la seva militància i als seus votants que l’amnistia no és una mera transacció per garantir la investidura de Pedro Sánchez, sinó un camí que es pren per «convicció», la paraula més repetida pels dirigents socialistes en les últimes hores. El líder del partit, Salvador Illa, ha redoblat els esforços per insistir-hi, fins al punt d’assegurar que és una decisió del president del Govern en funcions que també ha comptat amb el seu beneplàcit. «He compartit la decisió de l’amnistia amb Sánchez i no es pren per criteris electorals mirant les enquestes», ha defensat en una entrevista al programa ‘Cafè d’idees’ de Ràdio 4 i La 2.
☕ @salvadorilla diu que l'amnistia no es tira endavant amb criteris electorals i admet que té riscos: "Això és lideratge polític" | @socialistes_cat
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) 14 de noviembre de 2023
📲 https://t.co/MrTxQlnBeM pic.twitter.com/EKOcCgBwaR
El suport a l’amnistia, ha prosseguit, és una qüestió de «lideratge polític» per transitar un camí amb el qual els socialistes consideren que es pot posar fi al conflicte amb Catalunya i que admet que no està exempt de «riscos». Una aposta que ha definit com a «coherent» tant amb la seva trajectòria des del 2017 com amb els valors fundacionals del PSC d’«obrir camins» per deixar enrere anys de convulsió malgrat que anteriorment havia negat que es negociaria amb l’independentisme una exoneració de les causes del procés. En aquella tardor de fa sis anys, Illa era secretari d’Organització del PSC i, a més de recolzar el 155, va participar en manifestacions en contra de les lleis de desconnexió i el referèndum impulsat pels independentistes.
Mesures prèvies i cessions
«Hi ha un bé suprem pel qual fem aquest pas excepcional per normalitzar. Tot té riscos, però governar és decidir», ha assegurat el també cap de l’oposició al Parlament. Ha admès, en aquest sentit, que és cert que hi ha hagut uns resultats electorals i una conjuntura que ha afavorit que s’acabi abraçant aquesta amnistia, però també unes mesures prèvies que han contribuït a preparar un camí que fins ara «ha anat bé», amb referència als indults i la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició.
Amb l’acord, ha desgranat, la cessió que fa l’independentisme, més enllà d’investir Sánchez, és acceptar el marc constitucional, a més que tant ERC com Junts van impedir la setmana passada que prosperés una moció de la CUP que defensava la celebració d’un referèndum abans del 2025. «Això fa un any no hauria passat», ha considerat. Ha tornat a insistir, en aquest sentit, que els socialistes no avalaran una votació d’aquest tipus que tindria com a conseqüència una «ruptura».
«El Govern no necessita mediadors»
Alhora, Illa ha tret ferro a l’acord polític segellat amb Juntsassegurant que el preocupa més l’any 2023 i els següents que la referència a 1714 que recull el text, i també ha rebaixat l’existència d’un mediador entre les dues parts recordant que la seva presència és només en una taula de partits i no de governs. «El Govern d’Espanya no necessita mediadors», ha etzibat. A més, ha «desmentit rotundament» que el govern de Barcelona hagi estat en la negociació amb els postconvergents com a moneda de canvi.
Notícies relacionadesSalvador Illa ha defensat que la de l’amnistia és una llei «molt treballada» i ha mostrat la seva «plena convicció i confiança» que s’ajusta a l’esperit de la Constitució. Tot i que ha expressat també la seva «confiança» en la justícia espanyola i el «respecte» pels pronunciaments que s’han produït per part de col·lectius judicials, sí que ha sigut contundent a l’hora de recordar-los que «voten els ciutadans» i que «val el mateix» el vot d’un jutge que el d’un taxista o cambrer i que la política «es fa des de les institucions». I és que, ha afegit, algunes expressions llançades des de l’estament judicial són «fora de lloc».
Càrrega contra Ayuso
El líder del PSC ha recordat que fins a vuit grups d’un total d’11 votaran a favor d’una investidura de Sánchez en la qual ell serà present dijous i ha llançat una dura crítica contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després d’acusar Sánchez de voler imposar una «dictadura»: «¿Ha conegut alguna vegada una dictadura, aquesta senyora? Els catalans, els bascos i els gallecs també són espanyols». Molt més mesurat ha sigut amb les crítiques que ha llançat l’expresident Felipe González contra l’amnistia: «En aquesta qüestió discrepo d’ell, però el respecto i l’admiro».
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se