Nou Govern

La presidenta del Congrés convoca la sessió d’investidura de Sánchez per dimecres i dijous

La investidura de Pedro Sánchez es produirà en primera votació amb majoria absoluta, després de tancar acords parlamentaris amb tots els partits, menys amb el PP, Vox i el diputat d’UPN

Investidura de Pedro Sánchez, en directe | Dia, data, votació, el Rei i última hora sobre l’amnistia

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La sessió d’investidura se celebrarà aquest dimecres i dijous. El debat arrencarà a les 12.00 hores amb la intervenció del Pedro Sánchez. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat aquest matí la data després de parlar amb el candidat socialista, Pedro Sánchez, i constatar que «està en condicions de poder anar al debat» després de tancar els suports necessaris. Si en surt investit dijous –es calcula que al migdia–, divendres acudirà a la Zarzuela per prometre el seu càrrec davant el cap d’Estat i, a partir d’aquí, es configurarà el nou Executiu.

Demà es farà una reunió de la Mesa del Congrés, que podria qualificar la llei d’amnistia si finalment es registra aquest dilluns, com pretenen els socialistes, o deixar-ho per a una pròxima reunió, ja després de la investidura. El text encara de la llei es va remetre als socis d’investidura, amb qui esperen firmar la proposició de llei, passades les 11.00 hores d’aquest matí.

Tots volen analitzar-lo amb detall abans del fer el pas de plasmar-hi la seva firma. L’acord amb els independentistes és que la norma estigui qualificada abans de la investidura. Iniciar-ne la tramitació com a pagament per avançat. Segons Armengol, si es registra aquest dilluns, com està previst, després del vistiplau dels socis, «seguirà el curs normal, com es fa amb qualsevol iniciativa», cosa que redueix les presses per a una ràpida qualificació.

La Mesa del Congrés podria haver anunciat el debat amb només 24 hores d’antelació, i no amb 48 hores, com ha acabat fent. Fonts de l’organisme que governa la Cambra baixa, no obstant, van assenyalar la setmana passada que no volien forçar el procediment, per evitar més crítiques a una investidura que està provocant manifestacions diàries contra l’amnistia davant les seus del PSOE, amb el PP també afegint-se a les protestes a través convocatòries massives, com la d’aquest diumenge a totes les ciutats d’Espanya. 

Amnistia i polítiques socials

El PSOE, mentrestant, intenta desplaçar ara el focus de la carpetada judicial al procés a les polítiques socials que la nova coalició amb Sumar aprovarà una vegada sigui una realitat. Els col·laboradors del president en funcions avancen que Sánchez anirà en el mateix sentit: parlarà de l’amnistia en el seu discurs inicial d’aquest dimecres, però la iniciativa tindrà molt menys pes que l’educació, la sanitat i les polítiques laborals, entre d’altres.

«Quan comenci a governar el nou Executiu progressista, es veurà que el que farem és continuar apujant les pensions i l’SMI. Farem una política de beques, continuarem subvencionant el transport públic, reforçarem la sanitat, posarem en marxa l’educació de zero a tres anys. És a dir, governarem per a la ciutadania», ha assenyalat a Tele 5 el portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López.

Majoria de 179 vots

Notícies relacionades

La investidura de Pedro Sánchez es produirà en primera votació amb majoria absoluta, després de tancar acords parlamentaris amb tots els partits, menys amb el PP, Vox i el diputat d’UPN. Es tracta d’un total de 179 vots i un marge de vuit escons de diferència amb el bloc d’oposició. Un salt quantitatiu respecte al 2019, quan el candidat socialista va obtenir 167 suports davant 165 i va ser investit en segona votació amb majoria simple. Tancat l’acord amb Junts dijous, l’endemà es van precipitar els del PNB i CC. Juntament amb ERC, EH Bildu i el BNG completen el bloc de suports parlamentaris a Sánchez.

El text de la llei d’amnistia no inclourà casos de corrupció. Durant tot el cap de setmana es van estar polint aspectes «tècnics» de la norma. El ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, acotava aquest divendres l’abast de la llei «a totes les persones amb causes penals, administratives o comptables derivades o vinculades al procés sobiranista». Del 2012 al 2023, com recull l’acord amb Junts.