JORGE GUERRERO / AFP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP ha tret aquest diumenge al carrer desenes de milers de persones per tota la geografia espanyola per protestar contra l’amnistia del procés. El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha participat en la convocatòria de la Puerta del Sol, a Madrid, on també ho han fet la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso; l’expresident José María Aznar , i l’alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida.

El cap dels populars ha sigut l’últim a prendre la paraula a la tribuna col·locada enmig de la plaça per tancar l’acte. El públic l’envoltava amb centenars de banderes espanyoles i també europees. «Puigdemont a la presó» i «Sánchez, traïdor», repetien. Segons el dirigent conservador, els pactes de Pedro Sánchez amb ERC i Junts perjudiquen greument la democràcia i el líder del PSOE hauria de dimitir. «Va canviar lleis a la carta dels que delinqueixen, obrirà la porta als referèndums de secessió, ha pactat privilegis per a uns quants a canvi de perjudicis per a tothom. Qui firma això no hauria de presentar la seva candidatura, sinó la seva dimissió», ha proclamat.

En el seu discurs, Feijóo ha fet diverses vegades referències a la necessitat de protestar i rebutjar els pactes de «conveniència» de Sánchez amb els independentistes amb «civisme» i sense «caure en les provocacions». En aquest context, ha assegurat que el PP es trobarà «dificultats» i que «els pròxims mesos seran atziacs». «Si en circumstàncies més difícils hem demostrat ser capaços de posar-nos d’acord, ara també ho demostrarem», ha afirmat.

Abans, ha pres la paraula Ayuso, que ha carregat durament contra Sánchez, a qui acusa de no voler «perdre el poder, costi el que li costi a Espanya». «Ell no el perdrà [...]. Ell ha decidit ser el poder executiu, legislatiu i judicial», ha dit entre crits de «Sánchez, dictador». Almeida ha donat pas a la seva companya de partit dient que ella «va plantar cara al ‘sanchisme’ des del primer moment». «Ha patit tota mena de represàlies i persecució», ha apuntat l’alcalde d’Ayuso.

Guerra de xifres de participació

Abans que ella, Almeida ha tingut paraules de record a les forces de seguretat que «es van partir la cara» per frenar l’1-O i també ha fet referència al discurs de Felip VI del 3 d’octubre del 2017. «Espanya no es ven en un despatx de Brussel·les amb un pròfug de la justícia», ha dit Almeida. «Puigdemont, a la presó», li ha respost el públic.

Notícies relacionades

L’habitual guerra de xifres entre el càlcul dels que organitzen i la delegació del Govern de torn ha sigut cruenta. Mentre els populars asseguren que «més de 500.000 persones» s’han manifestat a la Puerta del Sol, la delegació ha dit que n’han sigut 80.000. 

El PP assegura que el suport a les seves concentracions, que Vox també havia demanat recolzar, ha sigut un èxit per tot Espanya: 52.000 persones a Màlaga; 50.000 a València, i 20.000 a Santander són algunes de les dades ofertes pel partit conservador.