La manifestació contra l’amnistia omple la plaça de Sant Jaume amb proclames contra Sánchez i Puigdemont

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unes 6.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat aquest diumenge en la manifestació de Barcelona contra l’amnistia. El crit més corejat ha sigut, com ja està sent habitual, el de «Puigdemont a la presó», però avui ha tingut protagonisme compartit amb tot una amalgama de directrius contra el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per haver pactat amb ERC i Junts. Des d’«aquest president és un delinqüent», fins a «fora traïdors de les institucions», passant per «Espanya no es ven, Espanya es defensa» i el «que et voti Txapote».

La convocatòria ha omplert la plaça de Sant Jaume, però ha quedat molt lluny dels 50.000 manifestants que van anar a l’organitzada per SCC el 8 d’octubre, quan l’amnistia encara s’estava negociant, però ha tingut rèplica a totes les províncies.

La manifestació va ser inicialment convocada per la plataforma Catalunya Suma per Espanya just després de la fotografia del socialista Santos Cerdán amb l’expresident Carles Puigdemont negociant la investidura de Pedro Sánchez i la llei d’amnistia a Brussel·les amb una immensa fotografia del referèndum de l’1 d’octubre de fons. Però una vegada tancat el pacte entre el PSOE i els grups independentistes per a l’amnistia i sabent que Pedro Sánchez ja té sota el braç tots els vots que necessita per revalidar la seva presidència, ha pres una altra rellevància i ha compartit protagonisme amb la crida del PP a concentrar-se en totes la províncies d’Espanya.

Notícies relacionades

«L’acord Sánchez-Puigdemont és una humiliació. Però estem convençuts que li donarem la volta amb tots els recursos legals que l’Estat de dret posa a la nostra disposició», ha afirmat abans de començar el president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, un dels primers a confirmar la seva assistència a la convocatòria. Fernández ha acudit a la concentració acompanyat del líder municipal, Daniel Sirera, i del president del PP de Barcelona, Manu Reyes, que ha llegit el manifest del partit que s’ha llegit també a la resta de capitals.

Una acció dels populars per evitar que Vox copi tots els focus, després que el partit d’extrema dreta hagi liderat les protestes de les últimes nits davant la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid. El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, també ha anat a la concentració, acompanyat del líder municipal, Gonzalo de Oro Pulido, que ha parlat d’«atropellament històric a Espanya». Per part de Cs, Carlos Carrizosa, ha acusat Sánchez de «mentir» durant la campanya del 23J i de ser ell qui «no accepta democràcia».