A Barcelona

El jutge imputa 13 policies acusats de maltractaments a una manifestant per la sentència del procés

fuegook

fuegook / DAVID ZORRAKINO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 30 de Barcelona ha imputat 13 policies nacionals que van participar en la detenció de la jove Paula García la nit del 18 al 19 d’octubre del 2019 a la confluència entre la plaça d’Urquinaona i la Via Laietana durant una de les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem contra els dirigents del procés. Aquest divendres havien d’haver declarat sis agents, però dos no havien sigut citats en forma i un era fora de Catalunya quan van passar els fets i, per tant, no tenen coneixement de l’actuació policial. Els altres tres agents, algun dels defensats per l’advocat Carlos Carretero, s’han acollit al seu dret a no declarar.

La Paula va ser detinguda i va estar 10 dies privada de llibertat a la presó de Wad-Rad, acusada de desordres públics i atemptat contra l’autoritat. En aquelles protestes, uns vint joves de tot Catalunya van ser enviats a presó preventiva. La causa contra la Paula s’ha investigat al mateix jutjat que instrueix les irregularitats denunciades en la seva detenció. Les fonts jurídiques consultades per aquest diari han assegurat que la jove ha denunciat que es va sentir humiliada i vexada durant el trasllat des de la plaça d’Urquinaona, on es van produir els incidents, fins a la comissaria de la Verneda.

El cúter i la lesió al llavi

Notícies relacionades

Segons la versió de la Paula, va ser empesa quan els policies la van fer entrar a la força al furgó policial. També ha relatat que, a l’interior del vehicle, un dels policies va esgrimir un cúter i li va arribar a dir: «¿Voleu un mort? No serà un policia». La jove presentava una lesió al llavi. La denúncia contra els policies està interposada per delictes contra la integritat moral, amenaces i un altre comès per funcionari públic perquè va estar més de 12 hores incomunicada i des de les dependències policials no es va trucar al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona perquè li assignés un advocat fins després d’aquell temps.

En el cas de la investigació oberta contra la Paula per presumptes desordres públics, la jutge ja ha acabat la instrucció i la fiscalia ha de presentar, si ho considera convenient, el seu escrit d’acusació. No obstant, l’advocada de la jove, Norma Pedemonte, ha presentat un recurs a l’Audiència de Barcelona per evitar el seu judici perquè considera que no s’ha provat que hagi comès cap delicte, i que tot se sustenta en el testimoni d’un únic agent de la policia espanyola, sense cap prova més. Ni vídeos. L’agent va assegurar que la Paula donava ordres i mirava el mòbil, però els investigadors no van tenir l’autorització judicial per al buidatge i anàlisi del seu contingut, com es va permetre en altres manifestants investigats. L’atestat policial assenyala que la jove va llançar objectes, com pedres, ampolles de vidre i boles de petanca, als antiavalots.