Declaració institucional

Feijóo equipara l’«amenaça» a la democràcia de l’amnistia amb el terrorisme d’ETA

Feijóo equipara l’«amenaça» a la democràcia de l’amnistia amb el terrorisme d’ETA

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto NúñezFeijóo va fer aquest dijous una declaració institucional a la seu central del PP per mostrar la seva preocupació i el seu rebuig a l’acord entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. En una intervenció sense preguntes de la premsa, el cap dels populars va assegurar que l’amnistia promesa als independentistes és una «amenaça» a la democràcia com la que ja va patir Espanya amb el terrorisme d’ETA. «És un acord de la vergonya que tots els espanyols patirem i se’n penediran els socialistes que no estan fent res per evitar-ho. Lluitarem amb tots els nostres mitjans davant aquesta deriva i aquest tripijoc de vots per privilegis. Ho farem per la via parlamentària, per la via legal i a través de la mobilització social ferma, serena i respectant sempre la convivència», va demanar després dels disturbis registrats els últims dies en les protestes convocades per Vox i grups d’ultradreta.

El màxim dirigent dels populars va comparèixer davant els mitjans de comunicació a les tres de la tarda, després que el número tres del PSOE, Santos Cerdán, i l’expresident Carles Puigdemont haguessin donat alguns detalls d’un pacte que, a més de l’amnistia, inclou reivindicacions de pes de Junts com el mediador internacional i el concepte de ‘lawfare’ (la presumpta guerra bruta judicial contra l’independentisme). 

«Espanya patirà i es recuperarà com sempre ha fet», va llançar Feijóo. «És veritat que la democràcia està tornant a patir un atac sense precedents, però no és la primera vegada que la democràcia s’ha vist amenaçada. El cop d’estat del 23 febrer de 1981, el cop del terrorisme d’ETA durant dècades i el cop perpetrat per l’independentisme el 2017 van ser desafiaments a la llibertat i a la convivència a Espanya», va dir mentre llegia el seu discurs al costat de les banderes d’Espanya i de la Unió Europea. Per a Feijóo, Sánchez es «confabula amb qui vol mutilar» Espanya per seguir a la Moncloa. Per primer cop, va afirmar, el president del Govern es posa de la banda del «colpisme».

La Moncloa parla de «trumpisme»

L’equiparació de l’amnistia amb el terrorisme etarra i el 23-F va arribar cinc hores després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acusés el PSOE de pretendre «colar una dictadura per la porta d’enrere». Ho va fer en una entrevista a Antena 3 en què va justificar la seva afirmació dient que Sánchez vol ser alhora el poder «executiu, legislatiu i judicial».

La comparació la va respondre el cap de Gabinet del president en funcions, Óscar López, en les xarxes socials: «No es pot parlar per parlar sense mesurar les conseqüències. No podem consentir que el trumpisme enverini Espanya».

Ayuso i el Rei

A preguntes de la periodista, que va esmentar la suposada posició «complicada del rei» Felip VI, Ayuso va dir que sap que el Monarca estarà «a l’altura» perquè «sempre que se l’ha necessitat hi ha sigut». ¿Què significa «estar a l’altura»?, se li va plantejar. «Prendre decisions oportunes quan arribi el moment», va respondre sense aclarir a què es referia. «Si tots comencem a dir-li al Rei el que ha de fer i com ho ha de fer, estem fent un favor enorme a la tendència del republicanisme», va afegir.

Altres dirigents del PP també van sortir a censurar l’acord entre els socialistes i Junts. Per al president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, és «la ruptura més greu de la democràcia» i «un disbarat colossal». «La cadira de Sánchez ens costarà caríssima», va afirmar, informa Isabel Morillo.

Conseqüències per al PSOE

En el seu discurs, Feijóo va incidir diverses vegades en què aquesta «claudicació» davant Junts i Puigdemont li passarà factura al PSOE. «Ha enterrat la seva tradició constitucionalista», va destacar. «Ha renegat de la seva història, els seus principis i ha renunciat a defensar el que representen i això ho pagaran més aviat que tard», va dir també.

El líder del PP considera que Sánchez ha cedit en tot el que li ha reclamat Junts, inclosa la data de l’anunci de l’acord, el 9 de novembre, aniversari de la consulta d’independència del 2014, amb Artur Mas an la Generalitat.

Notícies relacionades

Feijóo va negar que aquest pacte amb Junts hagi de suposar un fre a l’independentisme, com assenyalen fonts socialistes. «Continuen atacant l’Estat», va afirmar després de criticar que el «pròfug» Puigdemontinformés des de Brussel·les de l’acord. El cap dels populars ha recordat que aquest diumenge, al migdia, el PP ha convocat concentracions de protesta contra l’amnistia a les 52 capitals de província espanyoles, unes manifestacions que va demanar que fossin pacífiques.

El polític gallec va iniciar la seva intervenció condemnant el tret rebut per Aleix Vidal-Quadras, exdirigent del PP català i fundador de Vox, en un carrer de Madrid. «Apel·lo a la ràpida investigació i que s’aclareixi què ha passat», va reclamar abans de solidaritzar-se amb la seva família i desitjar la seva ràpida recuperació.