Ayuso cedeix i adoptarà l’impost a grans fortunes perquè no el recapti l’Estat
2
Es llegeix en minuts
Elena Marín

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat mesures «urgents» per contrarestar l’impost als rics de l’Estat, avalat aquest mateix matí pel Tribunal Constitucional. La dirigent madrilenya ha assegurat que portarà un projecte a l’Assemblea de Madrid de manera immediata que permeti a la comunitat «recaptar aquest impost perquè es quedi a les arques madrilenyes i destinar-lo als madrilenys». El que és sorprenent, ha dit, és que «donin tanta independència a algunes comunitats autònomes per fer el que els doni la gana i que Madrid no pugui fer el que vulgui amb la seva pròpia fiscalitat».

Ayuso ha fet aquest anunci només una hora després de conèixer que el ple del Tribunal Constitucional valida l’impost de grans fortunes aplicat pel Govern central davant el recurs que va presentar l’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid. La ponència ha sigut recolzada per la majoria de magistrats, tal com ja esperava el Govern regional, i apunta que l’impost no suposa una invasió per part de l’Estat de les competències autonòmiques en matèria fiscal, si bé Ayuso ha insistit aquest dimarts en el contrari, que és el que argumentava el recurs.

Contribuent madrileny

«Ho farem al més aviat possible», ha explicat la presidenta després de la inauguració de l’exposició ‘Mur de Berlín, un món dividit’, a la Fundación Canal, on ha defensat la seva iniciativa: «No ens quedarem parats [...]». La nova llei servirà perquè puguin «destinar-lo al que els ciutadans lliurement a les urnes van votar en les últimes eleccions», ha insistit, que «va ser una baixa fiscalitat i llibertat també a l’hora de pagar amb els seus impostos» per tal de «crear més prosperitat i llocs de treball». «A més, és un impost que es recapta el 90% a Madrid. Per tant, va contra el patrimoni i el treball i l’esforç del contribuent madrileny».

Notícies relacionades

Precisament la setmana passada, el portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Juan Lobato, va proposar una iniciativa en la mateixa línia, al demanar a Ayuso que prengués mesures perquè, si finalment el TC avalava la mesura, com ha passat, aquesta recaptació no anés a parar a les arques del Govern central, sinó a les de la Comunitat de Madrid. Ara queda veure en quins termes es redacta aquest projecte anunciat per la presidenta regional i quina posició adopta el grup socialista en la votació a la cambra autonòmica.

«En altres països on s’ha aplicat aquest impost ha causat danys enormes», ha reiterat Ayuso com un altre dels arguments en contra de l’anomenat ‘impost als rics’, aprovat pel Congrés el 2022.