El PSOE i Junts s’estanquen i no preveuen un acord imminent

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les negociacions a Brussel·les entre el PSOE i Junts per Catalunya, capitanejades per Santos Cerdán i Carles Puigdemont, van més lentes del que es preveia en un primer moment. Fonts dels dos partits coincideixen en el diagnòstic: l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez és possible, i es continua avançant per aconseguir-ho, però ara mateix està encallat en qüestions tècniques que de moment no han volgut detallar. Les expectatives d’un pacte imminent es dissipen. No serà aquest divendres i probablement tampoc al llarg d’aquest cap de setmana. 

En un símptoma que la disposició a l’entesa es manté i que res s’ha trencat ni de bon tros, els socialistes i els postconvergents remarquen que continuen treballant amb la previsió que hi hagi un acord que permeti reelegir Sánchez al capdavant de la Moncloa. Des de Junts transmeten que hi ha bona voluntat. En el PSOE expliquen que compten ja amb «textos molt avançats, però no tancats», perquè hi ha qüestions tècniques, centrades totes en la futura llei d’amnistia, que resulten «molt complexes», i les estan analitzant els respectius equips jurídics. 

Durant tota la jornada, un dia després que els socialistes tanquessin un pacte amb ERC per al suport dels republicans a Sánchez, hi ha hagut intercanvi de papers. Les converses continuaran aquesta tarda. Però les esperança que el pacte estigui a prop, acariciada pel PSOE durant tota aquesta setmana frenètica, es rebaixa. Els postconvergents asseguren que quantitativament queda poc per tancar-ho tot, però no qualitativament, en la línia del missatge enviat aquest matí pel seu secretari general, Jordi Turull, als membres de l’executiva del partit. «Hem treballat molt, no deixarem cap soldat tirat. No farem una amnistia per a vips», els ha explicat Turull. 

Els socialistes, mentrestant, asseguren que l’escull no està en qui es podrà beneficiar de la carpetada judicial al procés. La dificultat per desencallar l’acord, per tant, no obeiria, segons aquesta versió, a la presumpta insistència de Junts a incloure-hi Laura Borràs o fins i tot la família de Jordi Pujol. De fet, insisteixen que no s’ha parlat de «noms».

Notícies relacionades

«De possibilitat d’acord n’hi ha. D’avenços n’hi ha», assenyalen els col·laboradors de Sánchez. Després de transmetre que volien segellar l’entesa al més aviat possible per registrar aquesta setmana la llei d’amnistia al Congrés i celebrar la setmana que ve el debat d’investidura, ara eviten fixar-se un horitzó temporal. 

«No ens posem terminis ni pressió. Fins al 27 de novembre hi ha temps», diuen. Si aquell dia no ha tingut lloc la reelecció del president en funcions, es convocaran automàticament noves eleccions generals. Però ni en el PSOE ni a Junts contemplen aquesta hipòtesi com a escenari més probable. El pacte continua acostant-se, només que més tard del previst fa només uns dies.