Aragonès es reunirà amb el papa Francesc aquest dilluns al Vaticà

Generalitat

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan va assumir el càrrec de president, Pere Aragonès va fixar com a prioritat recuperar l’agenda internacional de la Generalitat que tant la pandèmia com l’acceleració del procés havien deteriorat. Dos anys després, aquest dilluns sumarà la reunió de més rellevància del seu mandat. Segons han informat fonts de la Generalitat aquest divendres, el president viatjarà a Ciutat del Vaticà per ser rebut en audiència privada pel papa Francesc. La trobada serà a les nou hores a la biblioteca privada del Palau Apostòlic.

Des del Palau de la Generalitat defensen la importància de la cita, ja que fins ara l’únic president de la Generalitat rebut pel Papa al Vaticà va ser Jordi Pujol el 1981, en aquest cas per Joan Pau II. És cert que el 2002 el mateix Papa va rebre en audiència Artur Mas, però llavors era conseller en cap i no president. Els altres precedents de reunions d’un president amb el Pontífex ja són a Catalunya: de nou Pujol amb Joan Pau II el 1982 i José Montilla amb Benet XVI a Barcelona el 2010.

Notícies relacionades

Aragonès va demanar l’audiència per carta el 22 de juny, després de veure’s amb el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. A la missiva al·ludia a les relacions entre les institucions catalanes i el Vaticà, a més de la proximitat de dos esdeveniments de «rellevància» a Catalunya: la celebració el 2025 del mil·lenari de l’abadia de Montserrat i la pròxima culminació de les obres de la Sagrada Família. La confirmació que se celebraria la reunió li va arribar del Vaticà l’1 de juliol també per carta.

El president viatja al Vaticà després de culminar la negociació amb el PSOE sobre la investidura. Un pacte que inclou la llei d’amnistia i la represa de la taula de diàleg per abordar el «conflicte polític» entre Catalunya i la resta d’Espanya. Un dels punts d’atenció del viatge serà com Aragonès transmet la situació política de Catalunya i les seves relacions amb l’Estat.