Crisi migratòria

Interior comença a tornar amb avió migrants arribats a les Canàries

Interior comença a tornar amb avió migrants arribats a les Canàries

H. Bilbao EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Amb un vol contractat per al 24 d’octubre, el Ministeri de l’Interior ha iniciat la devolució d’immigrants subsaharians arribats a les Canàries en cayuco en l’actual onada migratòria, confirmen a EL PERIÓDICO fonts policials.

El vol, que confirma el procés que va avançar aquest diari, va partir de l’aeroport de Tenerife de Los Rodeos la nit del 24 amb destí a l’aeroport senegalès Blaise Diagne, pròxim a Dakar. Hi anaven a bord una mica més de 30 migrants. Tots havien sigut prèviament identificats pels agents d’Estrangeria i no complien condicions per obtenir refugi a Espanya, segons les mateixes fonts.

La trentena de retornats és, segons voluntaris d’oenagés que treballen a les Canàries en aquesta crisi migratòria, part del contingent arribat a les costes canàries a finals de juny i començaments de juliol, abans que creixés l’onada actual. La crisi d’arribada de migrants ja acumula 23.537 recalats en cayuco, principalment a El Hierro i Lanzarote. La xifra és de l’últim informe d’Interior, un recompte que inclou fins al 15 d’octubre, i que registra el principal increment d’arribades –més de 8.000– en la primera quinzena d’aquest mes. 

La totalitat del passatge estava format per homes de nacionalitat senegalesa, amb acompanyament previst d’una quinzena d’agents de la Policia Nacional, un per cada dos estrangers, segons el protocol habitual aplicat en altres trasllats. No han transcendit actes de resistència ni recursos d’oposició presentats pels estrangers retornats, segons fonts pròximes a l’operació, de manera que sembla que van acceptar el seu embarcament i viatge de tornada. 

Més vols

Més volsEnmig de la discreció que habitualment envolta aquestes devolucions, el departament que dirigeix el ministre Fernando Grande-Marlaska no fa comentaris sobre l’operació, ni certifica el nombre exacte de migrants retornats, ni revela les seves circumstàncies, ni tampoc dona a conèixer la companyia aèria elegida per a aquests viatges. Sí que confirmen fonts d’aquest ministeri que Espanya té amb el Senegal acords per a la devolució de migrants arribats de manera irregular al territori espanyol. 

En ocasions anteriors s’han contractat avions de la firma Air Nostrum, filial d’Iberia. L’última vegada, el dijous 13 de juliol, en un avió que va partir de Las Palmas amb destí a Mauritània, país amb el qual també hi ha acord de devolució de migrants no autoritzats.

Les fonts policials consultades informen que estan en preparació més vols de devolució de subsaharians «per a les pròximes setmanes d’aquest mes». Els detalls es porten en secret per motius de seguretat, tot i que per a aquestes fonts també es pot inferir una intenció política rere el silenci: no espatllar les delicades relacions entre els ministeris de l’Interior d’Espanya i el Senegal. 

Aquest dilluns, el ministre Marlaska va viatjar a Dakar per demanar al seu homòleg, Sidiki Kaba, que extremi la vigilància del seu Govern sobre la sortida de cayucos cap a Espanya. És una tasca de prevenció i intercepció en la qual el Senegal deixa participar a un desplegament espanyol de 33 guàrdies civils i 5 policies, més diversos mitjans nàutics i terrestres, a més de sis drons aeris que acaba de donar Espanya per a aquests treballs.

Intercepcions en origen

El 9 d’octubre van transcendir a aquest diari, de nou de fonts policials, preparatius de vols de devolució de migrants que estaven previstos per a abans que finalitzés l’octubre. Els migrants afectats per acords de devolució han de ser embarcats en els vols en menys de 48 hores després de l’adopció de cada acord, ja que la jurisprudència espanyola en aquesta matèria resta validesa als viatges de tornada que s’organitzin després d’aquest termini.

Notícies relacionades

En virtut dels acords de devolució entre Espanya i el Senegal, una patrullera de la Guàrdia Civil desplegada per Interior a la costa nord atlàntica africana va desembarcar al Senegal el 29 d’agost 168 migrants que havia rescatat d’un cayuco a 80 milles de la costa mauritana. Nouakchott es va negar a rebre’ls, i va ser el Senegal, el país del qual havien salpat, el que va acceptar la devolució.

Els acords de cooperació policial amb el Marroc, Gàmbia, Mauritània i el Senegal han impedit en origen 17.426 sortides de migrants cap a Espanya, segons dades que va difondre Interior aquest dilluns.