Discurs en el dinar

Felip VI avisa Elionor i la seva generació que la democràcia requereix «una cura contínua»

«No estaràs sola en el teu camí», diu el Rei a la seva filla, la Princesa d’Astúries

Elionor promet tenir «un comportament» exemplar i demana als espanyols que «confiïn» en ella

Felip VI avisa Elionor i la seva generació que la democràcia requereix «una cura contínua»

EFE/JuanJo Martín POOL

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El rei Felip VI ha pres la paraula aquest dimarts en el dinar que ha ofert al Palau Reial amb motiu del jurament de la Constitució de la seva filla Elionor, que compleix 18 anys. El cap de l’Estat ha aprofitat l’al·locució per mostrar el seu suport a la seva hereva («No estaràs sola en el teu camí», li ha dit) i també advertir-la, a ella i a la seva «generació», que «la democràcia i la llibertat no es construeixen d’un dia per l’altre». «Necessiten una cura contínua i d’una millora permanent. Vosaltres tindreu aquesta responsabilitat: la de continuar construint Espanya, adaptant-la a un món en plena transformació», ha continuat.

En la seva al·locució, el Rei ha recordat el discurs que va pronunciar Gregorio Peces-Barba, que presidia el Congrés el 1986, quan a ell li va tocar jurar la Carta Magna. Ha assenyalat que Peces-Barba, un dels pares de la Constitució, va remarcar que amb aquest pas l’hereu simbolitzava la «submissió al dret», l’«acceptació del sistema parlamentari», el «compromís de servei a les institucions i als ciutadans» i la «lleialtat al Rei». Aquestes paraules, ha apuntat, han sigut «una guia» per a la seva tasca i desitja que també ho siguin per a Elionor, «encara que les circumstàncies històriques siguin diferents».

A més, ha citat declaracions d’aquests anys enrere de Miguel Herrero Rodríguez de Miñón i Miquel Roca, tots dos presents a l’acte i també ponents de la Constitució, com Peces-Barba. Del primer, el Monarca ha apuntat la frase en la qual parla de la llei fonamental com una «unió de voluntats» i, del segon, que la Carta Magna de 1978 va demostrar que els espanyols eren capaços de conviure «des de la tolerància» i «acceptar la discrepància i la diferència». Per a Felip VI, és «una gran obra col·lectiva sobre la qual es basa i descansa una convivència lliure, pacífica i ordenada».

Brindis i aniversari feliç

Notícies relacionades

En un petit faristol al Menjador de Gala del Palau Reial, el Monarca ha tancat el seu discurs amb un brindis per Elionor. Felip VI ha convidat el centenar d’assistents al dinar a aixecar la copa i «brindar per ella». «Llarga vida i encert a la Princesa d’Astúries», ha dit. Pocs segons després ha sonat breument la cançó d’aniversari feliç amb música de violí.

La jornada acabarà amb una celebració privada al Palau del Pardo a la qual sí que assistirà Joan Carles I, que no ha sigut convidat ni al Congrés, on s’ha fet el jurament de la Constitució, ni al Palau Reial, on Elionor ha rebut el Collar del Reial i Distingit Orde Espanyol de Carles III.

Temes:

Felip VI