Acte al Palau Reial

Elionor promet tenir «un comportament» exemplar i demana als espanyols que «confiïn» en ella

Elionor assegura que actuarà «en tots els àmbits» de la seva vida atenent «els interessos generals» d’Espanya

La princesa Elionor jura «complir i fer complir la Constitució» al Congrés

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«En aquest dia tan important, que recordaré sempre amb emoció, els demano [a tots els espanyols] que confiïn en mi, com jo tinc posada tota la meva confiança en el nostre futur, en el futur d’Espanya», ha dit la princesa Elionor en l’acte del Palau Reial. L’hereva, que aquest matí ha jurat la Constitució al Congrés, ha rebut de mans del seu pare, Felip VI, el Collar del Reial i Distingit Orde Espanyol de Carles III en una breu cerimònia en què ha pres la paraula per primera vegada després de l’acatament de la Carta Magna.

La jove, que aquest dimarts ha fet 18 anys, ha celebrat haver-se compromès «solemnement, formalment i públicament» amb els «principis democràtics» i amb els «valors constitucionals» i ha assegurat que espera «correspondre amb la màxima dignitat i amb el millor exemple». Elionor ha dit que fa aquest pas clau en la història de la monarquia borbònica «amb gran sentit del deure». «Conduiré els meus actes en tots els àmbits de la meva vida atenent sempre els interessos generals de la nostra nació; observaré un comportament que mereixi el reconeixement i l’apreci dels ciutadans; i compliré les meves obligacions amb total dedicació i una entrega sense condicions, procurant sempre créixer com a persona amb el carinyo i suport de la meva família», ha declarat.

L’acte al Palau Reial, on la família reial ha arribat cap a la una del migdia des del Congrés, s’ha celebrat al saló de Carles III. Primer ha tingut una breu intervenció el president, Pedro Sánchez, i a continuació Felip VI ha imposat la condecoració a la seva filla en presència del Govern i els poders de l’Estat. Després és quan ha pres la paraula Elionor.

Notícies relacionades

El Reial i Distingit Orde Espanyol de Carles III és un orde que va ser establert per aquell rei per premiar les persones que s’haguessin destacat especialment per les seves bones accions en benefici d’Espanya i de la Corona. És, des d’aleshores, la més alta distinció civil d’Espanya. Tot i que des de la seva creació es troba dins de la categoria dels ordes militars, concretament és un orde de cavalleria, formalment es va convertir en orde civil el 1847. 

Dinar posterior

Després de l’acte, Felip VI, Letizia i les seves filles s’han dirigit al saló del Tron per saludar els convidats al dinar en ocasió del jurament de la Constitució. Hi ha més d’un centenar de convidats, entre d’altres, els poders de l’Estat, el Govern, el nunci Vaticà, expresidents del Govern i presidents de les comunitats autònomes, representants de les Forces Armades, Congrés i Senat, partits polítics.