Aquest dimarts

El Congrés es vesteix de gala per a la jura d’Elionor: un ‘baldaquí’ de 220 quilos i 600 cadires de vellut

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

No hi haurà una alerta d’incendis ni un gat pujat a un arbre, però els bombers faran acte de presència aquest dilluns al Congrés dels Diputats. La seva missió serà molt diferent de la del seu dia a dia, res de lidiar amb el foc o rescatar persones. Hauran de penjar a la façana de la Cambra baixa un dosser de gala, l’anomenat baldaquí, 130 metres quadrats de tela vermella, amb brodats de seda, que pesen prop de 220 quilos. Serà el colofó a una setmana d’activitat frenètica al Congrés per celebrar, amb la pompositat que mereix, la jura de la Constitució de la princesa d’Astúries, Elionor de Borbó.

La clientela habitual de la Cambra baixa va canviar per complet en l’última setmana. Els diputats van ser substituïts per fusters, electricistes i altres operaris per posar-ho tot a punt per a aquest 31 d’octubre, quan Elionor complirà 18 anys i jurarà la Constitució, com marca l’article 61 de la mateixa Carta Magna. L’objectiu de tots ells ha sigut replicar l’escenografia en la qual Felip VI va fer el mateix el 1986, fa ja 37 anys.

La primera de les missions va ser treure de l’hemicicle les més de 350 butaques que ocupen habitualment els diputats, massa grans i aparatoses per a aquesta ocasió, en què també hi acudiran senadors. En lloc d’aquestes butaques, s’hi han instal·lat 600 cadires entapissades en un vellut ‘burgundy’ per als parlamentaris de les dues cambres i ningú més. No s’hi esperen problemes d’aforament, després que formacions com ERC, Junts, EH Bildu o el PNB ja hagin anunciat que no assistiran a l’acte.

La mateixa Constitució

Amb la llotja de butaques a punt va arribar la part més complexa. Els operaris han hagut de desmuntar la tribuna que ocupa la Mesa del Congrés per instal·lar en aquest espai un escenari en el qual es desenvoluparà la jura d’Elionor. Per cobrir-lo, des de la Reial Fàbrica de Tapissos s’ha portat una alfombra amb motius florals, la mateixa que va utilitzar Felip VI el 1986 i el 2014, quan va ser coronat Rei. En aquella ocasió, una Elionor amb vuit anys ja va desfilar pel Congrés. Una dècada després torna, tot i que aquesta vegada com a protagonista.

Jura felip constitució /

Arxiu fotogràfic del Congrés

Aquesta no serà l’única similitud amb l’acte celebrat fa 37 anys. Elionor utilitzarà un facsímil de la Constitució sobre la qual va jurar el seu pare el 1987. Com en aquella ocasió, el pes del volum obligarà a instal·lar una taula al mig de la tarima, on s’establiran, a més, els diferents poders de l’Estat. La resta de convidats hauran d’observar la cerimònia des de les tribunes superiors.

L’acte

Notícies relacionades

Amb tot a punt, l’acte arrencarà aquest dimarts a les 11.00 del matí, quan la princesa d’Astúries, acompanyada dels pares i la germana, arribi al Congrés, escortada per l’esquadró de Llancers de la Guàrdia Real. Davant l’escalinata de la Cambra baixa la rebrà la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el del Senat, Pedro Rollán. Després, hi entraran per la Porta dels Lleons, que només s’obre en ocasions especials.

Després de saludar les diferents autoritats, la comitiva entrarà a l’hemicicle per una escalinata instal·lada per a l’ocasió al passadís principal de la Cambra. Sonarà l’himne nacional, Armengol oferirà un discurs, Elionor jurarà la Constitució, tornarà a sonar l’himne i l’acte s’haurà acabat. Després, la princesa d’Astúries rebrà les medalles del Congrés i el Senat i inaugurarà el segon llibre d’honor de la Cambra baixa. Amb això fet, la celebració es traslladarà al Palau Reial de Madrid, on el Govern central imposarà a la princesa el collar de l’Orde de Carles III en presència dels poders de l’Estat.