31 d’octubre

¿Què passarà quan la princesa Elionor compleixi els 18 anys? Claus

¿Què passarà quan la princesa Elionor compleixi els 18 anys? Claus

EFE / ELOY ALONSO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Aquest mes d’octubre del 2023 Elionor de Borbó Ortiz arribarà a dues fites en el seu camí cap al tron d’Espanya. El dia 7, la dama cadet, ara en formació a l’Exèrcit de Terra, va jurar bandera i, el dia 31, quan compleixi 18 anys, farà el mateix amb la Constitució. Amb la majoria d’edat, la princesa hereva de la Corona espanyola començarà a assumir a poc a poc responsabilitats institucionals.

La Carta Magna assenyala al detall les funcions del cap de l’Estat, però només inclou algunes referències molt àmplies al paper del successor. Aquesta falta de regulació podria haver-se resolt al llarg dels 46 anys que Felip va ser príncep d’Astúries, però ni el seu pare llavors ni ell ara ho han fet. Aquest buit té un avantatge clar: adaptar les decisions a les necessitats de la família reial i de la Casa en cada moment.

Cap d’Estat

La principal responsabilitat que assumirà a partir del 31 d’octubre la Princesa és que ha d’estar a punt per pujar al tron si fos necessari; és a dir, en cas que Felip VI morís o estigués incapacitat. Des del 2014, quan Felip VI es va convertir en cap d’Estat després de l’abdicació del seu pare, és Letizia la que hauria posut responsabilitzar-se de les funcions constitucionals del Monarca fins que Elionor arribés a la majoria d’edat. I si Letizia hagués renunciat a la regència, les següents a la llista haurien sigut les infantes Elena i Cristina.

Representant de l’Estat

Felip VI i el Govern central de torn poden decidir que Elionor representi l’Estat en actes públics. Poden ser cerimònies més discretes (entregues de premis, celebracions) o també grans ocasions com ara les preses de possessió dels mandataris llatinoamericans. Joan Carles I va decidir compartir amb el seu fill aquesta tasca des que Felipe va complir els 27 anys (1996), després que hagués acabat els estudis a Espanya i els EUA, una cosa que encara li falta a Elionor. La Princesa està fent ara mateix el seu primer any de formació militar i en té dos per davant abans de començar una carrera universitària.

Relacions amb monarquies europees

Notícies relacionades

La Princesa pot començar a exercir nous papers institucionals a Espanya com a futura cap d’Estat, però també estrenar la faceta de membre de la reialesa europea, amb la qual els Borbons comparteixen llaços amistosos i en ocasions familiars. Diumenge, per exemple, el príncep Christian de Dinamarca va reunir en un sopar de gala alguns futurs monarques europeus (alguns menors d’edat), una cita a la qual no va acudir Elionor, tot i que hi van faltar diversos hereus més. A partir d’ara, pot resultar més difícil d’explicar que la Princesa d’Astúries no vagi a aquest tipus de reunions de ‘royals’ sobretot si són de cases regnants, com era el cas.

Un atractiu més de la Corona

Els Reis han sigut molt gelosos de la privacitat de les seves dues filles, Elionor i Sofia. Les han mantingut a resguard de càmeres i Flaixos a totes dues molt més temps que altres famílies reials europees. Amb la majoria d’edat de la Princesa, no obstant, Elionor es converteix en un al·licient més de la Corona. La Casa del Rei ha començat a mostrar-se més oberta a facilitar imatges d’ella aquests últims mesos, arran de l’inici de la seva formació militar. Se l’ha vist reptant, preparant el seu fusell i estudiant un mapa tacada de terra. Una transparència sobre la seva vida diària inusitada fins ara que permet a la família reial enllaçar amb una part de la societat més jove i de la qual, si puja al tron, serà cap d’Estat.