Després de sis anys a Bèlgica

Valtònyc s’acomiada de Puigdemont i anuncia la seva tornada a Catalunya

Valtònyc s’acomiada de Puigdemont i anuncia la seva tornada a Catalunya

@VALTONYC

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, ha anunciat la seva tornada a Palma primer i a Catalunya després de sis anys a Bèlgica per evitar el seu empresonament per diverses acusacions que pesaven sobre ell per les lletres de les seves cançons. Així ho ha anunciat el mateix cantant a la xarxa social X, abans Twitter, amb un missatge amb tres fotografies en què s’acomiada de l’expresident Carles Puigdemont, l’entorn del qual explica que ha acompanyat al raper durant una part del trajecte de tornada. Just aquest diumenge, Valtònyc participa a Barcelona al festival Hip-Hop x Palestina, un esdeveniment que servirà per «aixecar la veu contra la barbàrie imperialista», en una cita que promet ser «històrica» de la música «que no calla quan més se la necessita».

Els delictes que la justícia espanyola ha atribuït al raper, des d’amenaces a injúries a la corona i enaltiment del terrorisme, no només han prescrit, sinó que la justícia belga ha denegat diverses vegades la seva extradició per aquests motius. L’últim i definitiu, el maig del 2022 després d’un periple que partia del 2018 i en què han sigut clau els tribunals belgues, que no van trobar en la seva jurisprudència cap delicte equivalent al d’injúries a la corona. De fet, l’octubre del 2021 Bèlgica va determinar que les opinions crítiques contra institucions, personatges públics i el sistema constitucional s’emmarca dins de la llibertat d’expressió, com estableix la jurisprudència d’Estrasburg, motiu pel qual es va acabar rebutjant la seva entrega a Espanya i que va provocar que el Congrés impulsés la proposició de llei per a la despenalització del que fins aleshores ha sigut considerat delicte.

Fonts pròximes a Puigdemont han explicat que les penes que pesaven sobre el músic de 29 anys i que suposaven tres anys i mig de presó han prescrit, i que les ordres nacionals i europees de detenció, així com el seu ingrés a la presó, s’han quedat sense efecte i que, per tant, és «lliure de tornar a casa».

Notícies relacionades

Valtònyc ha teixit durant els sis anys del seu exili una estreta amistat amb Puigdemont, com demostra el seu missatge de comiat. «Per tot el que hem lluitat, rigut, viscut i plorat, gràcies, president Puigdemont», ha assegurat el cantant. I, al seu torn, també l’expresident ha respost al missatge: «Que tinguis un bon retorn a la teva terra, que és la nostra. Amb tu, tots tornem una mica. Gràcies per resistir a un exili injust i acompanyar-nos sense defallir mai».

La tornada de Valtònyc coincideix amb les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez, que tenen Carles Puigdemont com un dels principals protagonistes perquè els vots de Junts són decisius i amb una llei d’amnistia en el centre del tauler de la qual, per ara, es desconeix el seu abast.