La convulsa tardor del 2017

Puigdemont, sis anys després de la DUI: «No hi renunciem ni hi renunciarem»

Puigdemont, sis anys després de la DUI: «No hi renunciem ni hi renunciarem»

Angel Garcia / Bloomberg

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reivindicat la declaració unilateral d’independència (DUI) el dia que es compleixen sis anys de la seva proclamació fallida al Parlament. «L’hem reivindicat, l’hem traduït a 25 llengües i la mantenim viva per quan l’independentisme en el seu conjunt sàpiga reunir-se en una única estratègia, superant temptacions partidistes», ha afirmat en un apunt a X (abans Twitter).

En plenes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, ha afegit que tot allò que es pacti no han de suposar «renúncies» per a l’independentisme ni desconstruir el que es va començar el 2017 «malgrat que a alguns els sembli poc i a d’altres els sembli massa». «No hi hem renunciat ni hi renunciarem, per més dificultats que hi hagi i per més esforços que alguns facin per desdir-se d’allò», ha dit.

Una «pulsió amnèsica»

Segons Puigdemont, durant aquests sis anys s’ha preservat la DUI de la «pulsió amnèsica o devaluadora d’alguns», mentre ha defensat que el Parlament és el «representant legítim» del poble de Catalunya i que «tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació».

Notícies relacionades

En la mateixa línia i també a través de la xarxa social X, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que no renuncia al «valor polític» de la DUI ni a la «legitimitat per fer-la efectiva». Així mateix, ha recordat que el Parlament no l’ha revocat.

La que va ser presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, ha defensat a la SER que «tant de bo» hi hagi investidura de Sánchez perquè això voldria dir que «s’ha avançat molt nacionalment i socialment com a país» i en les demandes independentistes a l’Estat, sostenint que si Junts i ERC donen el seu sí al candidat socialista, això implica que el PSOE ha cedit a les seves pretensions.