Feijóo aposta per «normalitzar» la relació amb el nacionalisme i reconeix contactes «indirectes» amb Puigdemont

Kike Rincó / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Sense normalitzar les relacions, des de la discrepància, amb el nacionalisme català no podem millorar el benestar dels catalans». Així ho ha afirmat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una conferència al Nova Economia Fòrum, celebrat aquest dimecres al matí a l’Hotel Palace de Barcelona, on també ha admès contactes «no directes, ni personals, però sí indirectes» amb l’expresident Carles Puigdemont, a qui ha agraït que no menteixi. «N’hi ha d’altres que menteixen molt, de Puigdemont tothom sap el que demana», ha reconegut. I malgrat recordar que tenen «assumptes pendents» amb la justícia que haurien de resoldre, preguntat si el respecta, ha sortit al pas assegurant que «respecta tots els ciutadans del país».

Unes declaracions que sorprenen de moment, en plenes negociacions de Pedro Sánchez amb Junts, i perquè arriben pocs mesos després de la polseguera que va aixecar –també dins del seu propi partit– el fet que decidís incloure els de Puigdemont en la ronda de contactes per a la seva investidura. A més, en la seva visita a Catalunya, també ha volgut apel·lar als votants de Junts, recordant que els seus plantejaments econòmics «no tenen res a veure amb els de Sumar» i que amb el PP hi tenen «molta més coincidència». També ha afirmat que el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, el va felicitar pel seu discurs d’investidura, tot i que després ERC no va voler reunir-se amb els populars, a diferència de Junts.

Notícies relacionades

Tot això, l’endemà de la presentació de l’acord d’investidura entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. Un pacte que Feijóo ha qualificat de «molt soroll i poques concrecions» abans de recordar que no té cap possibilitat de prosperar sense el vot dels «directors de l’orquestra», és a dir, dels partits independentistes. Sobre la possibilitat que es faci una llei d’amnistia, ha assegurat que és «il·legal» i que només es tracta d’una «transacció», no una «reconciliació» per a Catalunya. A més, també s’ha pronunciat sobre la consulta del Consell per la República, que aquest dimarts va demanar bloquejar la investidura de Pedro Sánchez. «Es parla molt de dret a decidir, no sé si ara val, però si valgués, ara començaríem a preparar eleccions», ha etzibat el líder popular, que ha qualificat el resultat de «contundent».

Finalment, Feijóo ha evitat aclarir quan se celebrarà el congrés que ha de renovar la direcció del PP català, tot i que ha reconegut que és una «tasca pendent» i que el seu objectiu és «millorar els resultats» del partit a Catalunya. Tampoc n’ha volgut assenyalar cap possible candidat, malgrat reconèixer que està «content» amb els resultats obtinguts en les eleccions municipals a Badalona, Castelldefels o Barcelona. Entre els assistents a la conferència hi havia les principals espases del partit, i noms que han sonat com a candidats a presidir el PPC, com Dani Sirera, Manu Reyes o Dolors Montserrat, així com també Xavier García Albiol o Nacho Martín Blanco. L’actual líder del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, ha assistit només a l’inici de l’acte, per la coincidència amb la sessió de control parlamentària al Govern.