Impuls al català
L’Eurocambra confirma per al 18 i 19 de desembre la missió a Catalunya per examinar la immersió lingüística

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha confirmat aquest dimarts que la missió a Catalunya per examinar el model d’immersió lingüística tindrà lloc el 18 i el 19 de desembre.
La missió l’encapçalarà la liberal estoniana Yana Toom i comptarà amb una representació de parlamentaris espanyols formada per Rosa Estaràs i Dolors Montserrat, del PP; Cristina Maestre, del PSOE; Maite Pagazaurtundua, de Cs; Diana Riba, d’ERC, i Jorge Buxadé, de Vox, com a acompanyants de la delegació de sis eurodiputats.
La missió visitarà dos centres educatius i s’entrevistarà amb les autoritats de la Generalitat, el Síndic de Greuges, membres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i famílies d’afectats.
La iniciativa d’enviar eurodiputats a Catalunya per examinar el model lingüístic a l’escola catalana va ser presa fa un any i es va acordar posar a finals del 2023 per no coincidir amb el procés d’eleccions municipals i autonòmiques del maig, quan hi havia una altra oportunitat per al viatge.
La missió de l’Eurocambra es produeix en un moment vital per a les aspiracions que el català passi a ser una llengua d’ús oficial a Europa. Els dubtes que fins ara han plantejat alguns dels països europeus, especialment els bàltics, s’hauran de combatre els pròxims mesos amb múltiples informes que expliquin el cas català. En aquests països escèptics es tem que la seva minoria russoparlant pugui reivindicar la cooficialitat de les llengües a la UE.
Oposició bàltica
Letònia, a més, va descartar que el català, l’eusquera i el gallec es puguin incorporar aviat al règim lingüístic europeu, perquè, al seu parer, no es tracta d’una qüestió prioritària en aquests moments. «No crec que en aquest moment sigui el tema número u que hàgim de discutir. La qüestió número u. Tenim molts temes sobre la taula. Tenim la geopolítica i la posició estratègica d’Europa en el futur. Això és en el que crec que hem de dedicar el nostre temps ara mateix», va dir el ministre d’Exteriors de Letònia, Krisjanis Karins, a la seva arribada a la reunió.
Notícies relacionadesEspanya argumenta que el seu cas és diferent. L’oficialitat del català a la UE és una de les reivindicacions que fins ara ha imposat Junts per acceptar la investidura del president en funcions Pedro Sánchez. La reunió del 15 de novembre és l’última, segons l’agenda, en la qual es tractarà la qüestió abans que el 27 de novembre culmini el termini perquè Sánchez pugui ser reelegit. Tot i que el secretari d’Estat espanyol per a la UE, Pascual Navarro, no va voler confirmar si el punt estarà en l’agenda, d’aquí tres setmanes.
Tampoc Brussel·les va garantir que pugui tenir llest l’informe sobre els costos. «La Comissió està llesta per coordinar el treball que totes les institucions necessitaran fer per preparar el cost [de la mesura]», va dir la vicepresidenta de l’Executiu comunitari, Dubravka Suica.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid