¿Per què es debat l’amnistia al Senat i qui hi acudirà?

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Serà una situació atípica, però aquest dijous tots els focus estaran posats en el Senat. La Cambra alta serà l’escenari de la Comissió General de les Comunitats Autònomes, a la qual acudiran tots els presidents autonòmics del PP i, també, Pere Aragonès. El president de la Generalitat va sorprendre dimarts a l’anunciar la seva participació. Sobretot, tenint en compte que la intenció del partit d’Alberto Núñez Feijóo és criticar la negociació de Pedro Sánchez amb ERC i Junts sobre l’amnistia. Però, ¿com serà el debat i qui hi acudirà?

¿Per què al Senat?

Abans de res és necessari entendre què és la Comissió General de les Comunitats Autònomes. Es tracta d’un òrgan del Senat, de caràcter permanent, que va ser creat el 1994 per reforçar el caràcter territorial de la Cambra. El seu objectiu és poder debatre assumptes relatius a l’Estat autonòmic. Habitualment, no té gaire activitat i se sol convocar una vegada a l’any o, fins i tot, menys.

¿Per què es convoca ara?

Després de les eleccions generals del 23J, el PP té majoria absoluta al Senat, cosa que li concedeix el poder de convocar les comissions quan vulgui. Així, la setmana passada, la Mesa de la Comissió General va posar data a la seva primera sessió de la legislatura, aquest dijous, en plena negociació de Sánchez amb els partits. Només hi haurà un punt per debatre, «l’aplicació efectiva dels principis d’igualtat davant la llei de tots els espanyols, i de solidaritat entre les comunitats». En resum, l’amnistia.

¿Qui hi assistirà?

En aquesta comissió hi poden intervenir el Govern, els presidents autonòmics, els senadors per designació autonòmica i els portaveus parlamentaris. Ara bé, no hi haurà tanta activitat aquest dijous. L’Executiu ja ha anunciat que cap dels seus membres hi assistirà. Tampoc ho faran els tres presidents autonòmics del PSOE (l’asturià Adrián Barbón, el castellanomanxec Emiliano García-Page i la navarresa María Chivite); el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ni el cap del Govern canari, Fernando Clavijo.

Notícies relacionades

A la cita només hi acudiran els 11 presidents del PP i Aragonès, que serà el primer a parlar, ja que li correspon per ordre d’aprovació de l’Estatut d’Autonomia. Després vindran els populars. Finalment, hi podran intervenir els senadors per designació autonòmica que ho desitgin i els portaveus dels grups parlamentaris. Pel PSOE, per exemple, està previst que parli el seu excandidat a la Junta d’Andalusia, Juan Espadas.

¿Com serà el debat?

Aragonès acudirà a la cita perquè no vol deixar «cap espai buit per defensar el final de la repressió». Ara bé, al ser el primer intervinent, el seu serà més una exposició de motius, per a la qual cosa disposarà de 10 minuts. Els presidents del PP el seguiran, però no hi haurà torn de rèplica, així que difícilment es generarà un debat entre els líders autonòmics. En tot cas, seran els portaveus parlamentaris, els últims a parlar, els que podran recuperar alguns dels arguments oferts en la sessió i respondre’ls.