Cerimònia d’Estat

La desfilada del 12-O se celebra a Madrid amb esbroncades a distància per a Sánchez

El Rei presideix la cerimònia amb la princesa d’Astúries en el seu primer acte oficial després de jurar bandera

12 d’octubre: els actes del Dia de la Hispanitat i la recepció al Palau Reial, en directe

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Sota presidència dels reis, i amb la princesa Elionor celebrant el seu primer acte públic després de jurar bandera, més de 4.000 militars han desfilat pel passeig del Prado de Madrid en la commemoració de la festa del 12 d’octubre.

La parada militar de la festa de la Hispanitat s’ha desenvolupat amb l’acostumada seqüència de gestos no oficials de cara a la galeria, entre els quals un ‘escrache’ al president del Govern, un enrenou aquesta vegada atenuat perquè els xiuladors estaven a més de 100 metres de distància.

No eren presents, com ja és pràcticament tradició, el ‘lehendakari’ basc ni el president de la Generalitat de Catalunya, tots dos de viatge oficial, al Japó i a Itàlia respectivament. Han sigut les úniques absències entre els líders autonòmics.

El Govern en funcions ha acudit pràcticament en ple, amb les absències, també per viatge oficial, de la ministra d’Igualtat, Irene Montero (a Xile), i la vicepresidenta Nadia Calviño (al Marroc, per a una reunió de l’FMI).

Sí que hi han acudit la resta de l’ala esquerra de l’executiu de coalició, si bé la ministra d’Afers Socials, Ione Belarra, complia també amb la seva tradició d’execrar la festa, aquesta vegada amb un tuit: «El nostre país hauria de plantejar-se seriosament deixar de commemorar el seu dia nacional en l’aniversari d’un genocidi contra els pobles de l’Amèrica Llatina», ha opinat.

Esbroncada

EsbroncadaEn aquesta ocasió, un d’aquests gestos que es venien consolidant en la desfilada del 12-0, l’esbroncada ultra emesa al president Pedro Sánchez a l’arribar i anar-se’n de la tribuna d’autoritats, no ha tingut lloc en aquesta zona principal. I no perquè no estigués convocada pels activistes habituals en tota mena de xarxes socials –aquesta vegada amb insults al Rei per part dels més extremistes–, sinó perquè la nova col·locació de les grades de presidència de l’acte castrense les situen considerablement lluny del públic comú. Fins a la zona, no obstant, arribava el ressò d’una intensa esbroncada a més de 100 metres de distància.

La desfilada ha canviat de lloc de celebració per les obres que s’estan portant a terme als voltants de l’estadi Santiago Benabéu per a la construcció d’un carril bici. Així va haver d’explicar-ho Defensa 24 hores abans per sortir al pas dels rumors també a les xarxes socials. El nou emplaçament, des de la plaça de Neptuno fins a la de Colón, ha mantingut allunyat el públic de les zones reservades a autoritats per la successió de rotondes i mitjanes en aquest tram del principal carrer de Madrid.

Els grups de busca-raons han xiulat, però no a Pedro Sánchez en carn i ossos, sinó a la imatge que veien als mòbils per les retransmissions televisives. Han cantat el «‘que te vote Txapote’», i «‘Puigdemont a presión’», han fet sonar algunes botzines, i fins i tot han llançat esbroncades anticipatòries quan veien passar algun cotxe oficial que sospitessin fora de Presidència, però l’efecte mediàtic de la protesta s’ha atenuat considerablement.

Princesa

Elionor de Borbó ha presenciat la desfilada dreta, rere el seu pare, abillada amb l’uniforme de cadet de l’Acadèmia General Militar, on recentment ha jurat bandera.

La princesa d’Astúries celebrava així el seu primer acte oficial graduada ja en la primera fase de la seva formació. En un dels gestos simbòlics, aquests sí oficials, de la cerimònia, ha acompanyat Felip VI al faristol sota la bandera durant l’acte d’homenatge fúnebre que precedeix la desfilada.

Notícies relacionades

Entre les anècdotes de color de la parada militar, un salt sense precedents dels paracaigudistes: han tornat a baixar la bandera des de les altures, però aquest dijous, per primera vegada, ho feia una dona.

A l’acabar la desfilada, el tradicional colofó amb la Legió i els Regulars. Amb els primers anava el boc Pacoli, un veterà: ja va desfilar el 12-O del 2019, quan encara havia d’arribar una pandèmia, no havia esclatat una guerra d’alta intensitat a Ucraïna ni havia horroritzat el món una ofensiva terrorista a Israel.