¿Qui va i qui no va a la manifestació del 8 d’octubre contra l’amnistia a Barcelona?

QUIQUE GARCÍA / EFE

5
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Entre l’historial d’efemèrides que es va derivar del convuls octubre del 2017 també hi ha la del 8 d’octubre, data de la manifestació més nombrosa convocada contra l’independentisme a Barcelona amb Societat Civil Catalana al capdavant i de la mà de partits com Ciutadans, el PP i Vox, a més de representants del PSC. De la foto de llavors poc en queda, ja que s’ha produït renovació de cares, pèrdua d’influència i de rols –el partit taronja lluita ara per mantenir la seva representació i els populars ja no estan a la Moncloa– i canvi d’estratègies fruit d’un context que tampoc és el mateix. Prova d’això és que, sis anys després, els socialistes, embrancats en la negociació d’una amnistia dels líders del procés que permeti la investidura de Pedro Sánchez, s’han esborrat d’una foto que consideren que va en contra del camí de la convivència que pregonen.

Ni Salvador Illa ni Josep Borrell

Fa sis anys, el llavors líder del PSC, Miquel Iceta, no va anar a la manifestació del 8 d’octubre. Sí que ho va fer, després de comprovar que va ser multitudinària, a la del 29 d’octubre, dos dies després de la DUI, i on es va fer un ‘selfie’ amb dirigents del PP com Xavier García Albiol, Dolors Montserrat o Enric Millo que els independentistes encara li retreuen. Però al 8-O sí que hi va anar Salvador Illa, llavors secretari d’organització del PSC, i diputats com David Pérez i l’exministre Celestino Corbacho abans de deixar el partit per enrolar-se a les files de Ciutadans just un any després. Aquesta vegada, Illa, que és ara qui porta el comandament en el PSC, no només no hi assistirà, sinó que el partit s’ha desmarcat d’una convocatòria contrària als seus interessos i si hi assisteix un dels seus dirigents ho farà «a títol personal».

La consigna de la cúpula és no fer cap moviment que lesioni les negociacions per a la investidura de Sánchez i la posi en perill, que és just el que busquen els partits de la dreta fent pressió des del carrer en contra de la desjudicialització del procés. Significativa serà també l’absència de Josep Borrell, ara alt representant d’Exteriors i Seguretat de la UE. El 2017, els seus discursos contra els partits independentistes des de l’escenari de les diferents manifestacions unionistes, començant per la del 8-O, van ser especialment lloats i van obrir una bretxa mai tancada amb el moviment.

El protagonisme d’Ayuso (i Feijóo)

L’altra gran diferència entre el 2017 i ara, rau en el PP. Fa sis anys, els populars lideraven des de la Moncloa la lluita contra el procés, i a la manifestació només hi van anar representants del PP català, amb Albiol, Montserrat o Millo com a cares més visibles. Aquest diumenge, en canvi, el PP es vestirà de gala a Barcelona. Després del fracàs de la seva investidura, Alberto Núñez Feijóo va anunciar aquest dilluns que acudiria a la manifestació de SCC, sumant-se així –amb tres setmanes de retard– a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, una de les primeres dirigents del PP a confirmar la seva assistència i una de les veus més dures contra l’independentisme, en contraposició amb les posicions més moderades del seu líder. També hi serà el president del PPC, Alejandro Fernández, cada vegada més enfrontat amb Feijóo; així com altres representants com Manu Reyes, Daniel Sirera, Nacho Martín Blanco i els diputats del Congrés i el Parlament.

Malgrat que SCC ha demanat als partits que evitin capitalitzar la manifestació, els populars saben que aquest 8 d’octubre és una de les principals cartes per al seu objectiu d’erigir-se com el vot útil de l’unionisme a Catalunya i liderar la batalla contra l’amnistia. Una competició que el 2017 va guanyar clarament Ciutadans, i que va deixar el PP amb una representació testimonial a Catalunya. En aquest marc, la direcció de Génova veu la concentració com la segona part de la que va convocar el seu partit el 24 de setembre a Madrid, quan Feijóo va aconseguir posar amb els expresidents Mariano Rajoy i José María Aznar, reforçant-se internament abans de la investidura fallida i deixant de banda les crítiques per la seva aproximació amb Junts en les negociacions.

De Rivera i Arrimadas a un partit en hores baixes

Però serà a les files de Cs on més es veurà el pas dels anys, i la seva caiguda des del ‘cel’ polític. Amb el partit en ple auge, Albert Rivera i Inés Arrimadas van ser dos dels grans protagonistes de la manifestació de fa sis anys. En aquell moment, Cs va saber canalitzar el descontentament d’una important part dels catalans no independentistes que els van acabar donant la victòria en les eleccions catalanes d’aquell mes de desembre, arribant als 36 diputats al Parlament de Catalunya. Han passat més de 2.000 dies i aquelles xifres gairebé semblen ja un somni per al partit taronja, que el mes de juliol passat va renunciar a presentar-se a les generals després dels seus residuals resultats de les municipals.

Notícies relacionades

No obstant, coneixedors que la seva principal carta continua sent Catalunya –on encara mantenen sis escons–, Ciutadans enviarà les cares més conegudes que encara manté entre les seves files al passeig de Gràcia. Allà hi haurà, doncs, el secretari general del partit, Adrián Vázquez, els també eurodiputats Jordi Cañas, Eva Poptcheva, Maite Pagazaurtundúa, a més del líder de la formació a Catalunya, Carlos Carrizosa i la resta del grup parlamentari.

Santiago Abascal s’estrena

Qui no va tenir cap paper el 2017, perquè encara no tenien representació, és Vox, malgrat que l’organització hi va ser present. El partit d’extrema dreta va entrar per primera vegada al Parlament d’Andalusia el desembre del 2018 i va acabar de guanyar protagonisme durant el judici del procés, on van exercir d’acusació particular. Sis anys després, tenen 33 diputats al Congrés i governen diverses comunitats autònomes de la mà del PP. En aquest context, Santiago Abascal serà una de les cares noves de la manifestació de diumenge, on també hi haurà el secretari general del partit i líder a Catalunya, Ignacio Garriga, així com el portaveu Joan Garriga i el líder municipal Gonzalo de Oro.