Negociacions arran del 23J

SCC es desmarca dels partits i demana que no capitalitzin la manifestació contra l’amnistia del 8-O

zentauroepp40733279 gracia171029132143

zentauroepp40733279 gracia171029132143

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sis anys després, Societat Civil Catalana (SCC) intentarà emular aquest diumenge la gran manifestació contra el procés, que es va celebrar també un 8 d’octubre, però del 2017. Aquesta vegada, en contra de l’amnistia, que consideren «inconstitucional» i que veuen com «l’avantsala de l’autodeterminació», sota el lema ‘No en el meu nom, ni amnistia ni autodeterminació’. Tot i que aquesta vegada la fotografia no serà completa. Hi seran representants del PP, Vox i Ciutadans, però hi faltarà el PSC.

Des de SCC argumenten que la convocatòria va al marge dels partits, a qui han demanat que no la «deformin» i que evitin portar logos seus per no capitalitzar-la, ni «confondre». Així ho han volgut deixar clar la presidenta de SCC, Elda Mata, i el vicepresident, Álex Ramos, en una roda de premsa des de la seu de l’entitat celebrada aquest dimarts al matí. «La convocatòria és de la societat civil», han afegit en aquest sentit.

No obstant, tant Mata com Ramos han donat la «benvinguda» als partits que hi han confirmat l’assistència i han assegurat tenir constància que hi haurà militants i simpatitzants socialistes que acudiran a la manifestació a títol personal, i que d’altres els han expressat algunes «reserves» per acudir-hi, tot i que asseguren que els recolzen en la seva convocatòria contra l’amnistia.

La manifestació començarà a les 12.00 hores a la intermediació entre el passeig de Gràcia i el carrer de Provença, just davant de la Pedrera, i transitarà fins a la Gran Via de les Corts Catalanes, on s’ubicarà l’escenari. A més de Mata i Ramos, hi intervindran la catedràtica en Dret Constitucional Teresa Freixes i l’exsocialista Francisco Paco Vázquez, que va deixar el PSOE el 2014 per discrepàncies amb el partit.

En la presentació de la manifestació, també ha explicat que s’estan organitzant autobusos des de Madrid, València o Saragossa i han avisat que estan estudiant enviar una carta a Renfe per demanar que ampliïn l’oferta de trens per diumenge a Barcelona.

Malgrat que la convocatòria no és conjunta amb els partits, hi acudiran representants del PP, Vox i Cs, tant a escala autonòmica com estatal, entre ells el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; el líder de Vox, Santiago Abascal, o el secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez.

Notícies relacionades

SCC també ha convocat una manifestació el mateix dia a Brussel·les. Serà a la Place Jean Rey, molt a prop dels edificis de la Comissió i el Parlament Europeu. Justament en aquest punt, els independentistes també van celebrar una manifestació el desembre del 2017, després dels empresonaments d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els presidents de les entitats Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i que va comptar amb la presència de l’expresident Carles Puigdemont.

Finalment, l’entitat també ha informat que donaran el quart premi del 8-O, en commemoració a la manifestació del 2017, a Mario Vargas Llosa.