L’anunci de Feijóo que farà canvis en el PP desencadena els nervis a la cúpula

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo havia aconseguit calmar les aigües dins del seu partit amb les seves intervencions en el debat d’investidura, però les ha tornat a regirar al confirmar el que alguns mitjans de comunicació havien començat a publicar la setmana passada: que farà canvis a la cúpula del PP una vegada Pedro Sánchez revalidi el seu càrrec de president, una continuïtat a la Moncloa que els conservadors donen per fet.

Aquest reconeixement que el partit i els grups parlamentaris necessiten «ajustos» per afrontar la nova etapa d’oposició ha desencadenat els nervis entre els vicesecretaris del PP i també entre els diputats i els senadors que més pròxims se senten al polític gallec. Els primers, per si són apartats de les seves responsabilitats i, els segons, per si són aixecats a les representacions dels grups o a càrrecs amb visibilitat.

Dimecres, en una entrevista en Onda Cero, van preguntar a Feijóo si mantindrien Cuca Gamarra de portaveu al Congrés i ell va respondre: «És una molt bona pregunta, però tindrà la resposta adequada quan tinguem la decisió definitiva». El cap dels populars evitava confirmar així la continuïtat de Gamarra en aquest lloc. La diputada és també secretària general del PP i en la nova etapa política que s’obre, com va publicar aquest diari, no pot mantenir dos càrrecs de tanta rellevància.

«Els canvis no s’anuncien, es fan», es queixa un parlamentari que veu alguns dels seus companys «molt tocats» arran de les paraules de Feijóo. Un dels set vicesecretaris admet el malestar i es queixa que l’anunci públic de Feijóo que renovarà la cúpula i la direcció dels grups els ha «distret» a ell mateix i els seus companys. «Tots ens vam començar a escriure i a trucar després de l’entrevista de [Carlos] Alsina», assegura. «Hauríem d’estar pensant en l’amnistia que aprovarà Sánchez i no en si seguirem en el nostre càrrec», es lamenta.

Un altre vicesecretari admet la «necessitat» de canviar «la dinàmica» del comitè de direcció, tot i que «Feijóo hagi començat la casa per la teulada», reconeixent que farà modificacions en l’estructura, una cosa que pot haver d’esperar fins a finals de novembre (últims dies per investir el futur president del Govern). De fet, la pregunta dels «canvis» s’ha convertit ja en una de fixa en totes les rodes de premsa dels dirigents del PP, desviant el focus de l’amnistia i d’altres temes que sí que interessen als conservadors. L’última vegada, aquest dissabte al coordinador general, Elías Bendodo, a Marbella. «Ara no toca parlar dels retocs», va dir per intentar escapolir-se.

Diversos alts càrrecs consultats per a aquesta crònica coincideixen que Feijóo ha d’acabar amb una etapa en què ha repartit el poder intern del dia a dia entre tres persones diferents que no han aconseguit entendre’s a la perfecció: Gamarra (que venia de l’etapa de Pablo Casado); Bendodo, número tres (persona de total confiança de Juanma Moreno a Andalusia); i Miguel Tellado, vicesecretari d’Organització (escuder de Feijóo a Galícia durant anys). Aquesta tricefàlia va quedar en evidència en les dures setmanes de juny en què el PP va mostrar estratègies molt dispars davant la necessitat de pactar amb Vox en els governs autonòmics (Extremadura i el País Valencià, com a exemples principals). «L’important és tenir-ne un que conegui el partit i que tingui l’autoritat que li dona el cap, i que ho faci sense imposicions, de bona gana», recomana un lampista veterà del PP.

En el nucli dur de Feijóo es treu importància als «nervis» i la «tensió», perquè asseguren que és «obvi» que es fan «canvis» després d’unes generals. «Feijóo ho va dir als diputats i els senadors abans que a Alsina a mitjans d’agost», continuen. Es refereixen a la trobada amb els grups parlamentaris en què va donar a conèixer que Pedro Rollán, fins aleshores vicesecretari de coordinació autonòmica i local, seria el president del Senat. «No és el mateix preparar un partit per enfrontar-se a unes eleccions [si hi hagués repetició] que si l’has de preparar per fer oposició», rematen des de l’entorn de Feijóo.

Fer «la feina bruta»

Notícies relacionades

Les noves cares del partit que triï Feijóo seran analitzades en termes de moderació, duresa i bona o mala relació amb Vox, l’objectiu a batre en els pròxims anys. Feijóo té com a prioritat principal anar restant influència al partit d’ultradreta i ho ha de fer mentre alguns dels seus barons estan obligats a entendre’s amb Vox en les coalicions autonòmiques. La missió no és fàcil.

Mentre alguns sectors del PP creuen que Feijóo ha de posar cares «amables» i «centrades» davant l’«agressivitat de Sánchez, Óscar Puente i Vox», d’altres, en canvi, creuen que el líder dels populars ha de guardar-se aquesta «moderació i institucionalitat» per a ell i col·locar dues persones de «perfil dur» com a portaveus al Congrés i el Senat per contrarestar Sánchez i que li facin «la feina bruta».