Nova etapa

Feijóo es prepara per a una oposició dura sense por d’una revolta al PP

Ningú del partit es planteja ara moure-li la cadira: «Una altra vegada un líder de l’oposició sense escó al Congrés seria un desastre»

El PSOE i el PSC adverteixen a ERC i Junts que «no hi ha avenç possible» si exigeixen un referèndum

Feijóo es prepara per a una oposició dura sense por d’una revolta al PP

Jose Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo surt d’aquesta investidura fallida més segur de si mateix en aquesta Espanya en cicle electoral permanent: al PP no es descarta del tot (i es desitja) que hi pugui haver repetició de les generals si el PSOE no aconsegueix lligar un acord amb Carles Puigdemont, i ja s’està pensant en les conseqüències a Madrid dels comicis de l’any vinent a Euskadi. Alguns membres del PP somien amb un PNB recolzant una moció de censura contra Pedro Sánchez.

Tot i que l’horitzó és ple d’incògnites que poden donar un tomb al tauler polític en qualsevol moment, Feijóo està en condicions de començar aquesta singladura amb la tranquil·litat que al seu partit no hi haurà sorpreses. Almenys a curt i a mitjà termini. «Una altra vegada un líder de l’oposició sense escó al Congrés seria un desastre», conclou un portaveu d’un dels barons més poderosos. Es refereix que Feijóo ja ha estat més d’un any sense poder desenvolupar al 100% el seu paper al no ser diputat; es va procurar un escó al Senat, però el pes d’aquesta Cambra no és equiparable al del Congrés. «A Feijóo ha de donar-se-li suport en la dotzena de comunitats que governem i en la majoria del Senat i fer-li la vida impossible a Sánchez», afegeix aquesta font. 

En aquests moments, tots els barons, públicament i també en privat, aposten per la continuïtat de Feijóo al capdavant del partit, tot i que el pla no fos aquest i se l’imaginessin a la Moncloa per uns anys. En el partit hi ha dos dirigents autonòmics que han aconseguit majories absolutes i que tots miren en els moments delicats: Juanma Moreno, president d’Andalusia, i Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid. Tots dos han donat el seu suport tancat al líder del PP i en els seus equips s’insisteix que ells dos tenen per endavant tres i quatre anys, respectivament, com a dirigents autonòmics i no es plantegen cap altre escenari.

«Volen tranquil·litat»

«Els barons volen que hi hagi pau a Génova. La majoria estan molt agraïts a Feijóo per com els ha deixat fer a les seves respectives campanyes autonòmiques i en la conformació dels seus governs... Els ha donat una llibertat que ara li agrairan segur», afirma un vicesecretari del PP.

Feijóo, segons expliquen els seus col·laboradors i alguns barons que han parlat amb ell, es veu amb ganes de començar la tasca d’oposició. Tot i que fantasiegen que Puigdemont ho dinamiti tot en les pròximes setmanes i hi hagi repetició electoral, creuen que «Sánchez acabarà donant l’amnistia i el que faci falta per tal de seguir a la Moncloa».

Per això, Feijóo ja té a la seva agenda una tasca principal per afrontar la nova etapa: retocar la composició de la seva cúpula i les direccions i les representacions dels grups parlamentaris al Senat i al Congrés. Sánchez, assenyalen fonts de la direcció, ha marcat en el debat d’investidura el to de la legislatura deixant la rèplica del discurs d’investidura al bel·ligerant Óscar Puente i creuen que hauran de fer una oposició dura. «Nosaltres hem de ser institucionals i no deixar-nos arrossegar per aquesta fanfarroneria de Sánchez, però alhora hem de mostrar-nos molt ferms», apunten. Un veterà membre del PP va més enllà: «Feijóo ha d’envoltar-se de dos o tres persones que surtin a l’atac i també siguin la seva primera línia de defensa, una cosa que no va tenir a la campanya quan el van deixar sol defensant-se de les fotos amb [el narcotraficant] Marcial Dorado».

El doble paper de Gamarra

Cuca Gamarra ara és portaveu a la Cambra baixa i secretària general, dos llocs que requereixen una gran dedicació i que en la nova etapa és probable que afrontin dues persones. Aquest canvi pot afectar també el coordinador general, Elías Bendodo, número tres del partit i que alguns sectors del PP culpen de la mala gestió dels pactes autonòmics amb Vox. 

A nivell ideològic, Feijóo també haurà de marcar el full de ruta que vol seguir amb el partit d’ultradreta, els electors del qual aspira a reconquerir. A l’actual cúpula alguns membres consideren que Feijóo ha de marcar distàncies i destacar les diferències amb els de Santiago Abascal. Almenys dos vicesecretaris remarquen que el PP va guanyar les municipals i les autonòmiques amb missatges moderats i que tot es va torçar quan Carlos Mazón al País Valencià va pactar la coalició amb Vox. Els nervis per no haver aconseguit arribar a la Moncloa amb l’ajustat resultat del 23J encara es noten entre els membres de la direcció.

Notícies relacionades

I si Sánchez aconsegueix tancar un pacte amb els independentistes catalans i aconsegueix neutralitzar Puigdemont tota la legislatura, ¿aguantarà Feijóo en el paper de cap de l’oposició? El polític gallec no està acostumat a aquest rol, venia de Galícia i les seves quatre majories absolutes. «Si té una davallada, que espavili. A la política s’hi arriba plorat. Seria un desastre obrir unes altres primàries ara o l’any que ve. Una altra cosa és quan faltin vuit o deu mesos per a les següents autonòmiques», assenyala el portaveu d’un baró autonòmic.

Perquè després diguin que la política és avorrida.