Negociacions d’investidura

Yolanda Díaz defensa el traspàs de Rodalies i l’amnistia per «acabar» amb el conflicte a Catalunya

Yolanda Díaz defensa el traspàs de Rodalies i l’amnistia per «acabar» amb el conflicte a Catalunya

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’endemà de reunir-se amb el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, la vicepresidenta i líder de Sumar, Yolanda Díaz, s’ha plantat a Catalunya amb la seva agenda política i social sota el braç, el camí que mira de consensuar amb el PSOE perquè la pròxima legislatura no sigui de mera «continuïtat». Unes negociacions amb la participació indispensable dels independentistes i amb una amnistia a l’epicentre que, sense esmentar-la, Díaz ha tornat a avalar. «Aconseguirem la convivència i el retrobament i acabar amb un conflicte al que no hauríem d’haver arribat mai», ha proclamat. Però conscient que hi ha més carpetes candents, s’ha compromès també amb el traspàs de Rodalies en una setmana amb nous caos a la xarxa ferroviària i el Govern de Pere Aragonès apujant els decibels perquè la Moncloa cedeixi davant una reivindicació històrica.

Díaz s’ha reunit amb els líders de CCOO i la UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, i aquest divendres ho farà amb la Pimec. L’objectiu, tenir aliats per aconseguir que els socialistes es comprometin amb mesures com la reducció de la jornada laboral, la llei de cures o la pujada del salari mínim, però també amb la desjudicialització del procés. Els sindicats han beneït, precisament, que hi hagi «mesures de gràcia» que consideren que contribueixen també a l’estabilitat política i social a Catalunya.

A l’«avantsala» de la reedició de la coalició

No obstant, Díaz ha deixat clar que no revelaria cap detall de la proposta sobre amnistia que el seu espai està treballant amb Jaume Asens al capdavant. «Discreció, serietat i diàleg, diàleg, diàleg», ha receptat augurant que s’està a l’«avantsala» de la reedició de la coalició del PSOE i Sumar malgrat que encara queda molt per recórrer. Davant, ha assegurat, hi ha una dreta delPP i Vox a qui ha acusat de ser «autèntics rebels contra la Constitució espanyola» amb el seu bloqueig a la renovació del Consell General del Poder Judicial i de buscar «incendiar Catalunya» amb manifestacions com la convocada diumenge vinent a Barcelona.

Més enllà de la referència velada a l’amnistia per a la qual s’estan intercanviant propostes entre bambolines, Díaz ha beneït el traspàs de Rodalies que reclamen tant ERC com els Comuns i que vinculen a les negociacions de la investidura de Sánchez. «Gestió pública i transferència, sí», ha assegurat la líder de Sumar amb l’argument que es tracta d’una infraestructura que «té a veure amb la vida de la gent» i que, com més pròxima, «millor» pot ser la gestió d’un servei públic que ha reconegut sense embuts que funciona «malament» i que penalitza els ciutadans. Això sí, ha demanat que aquest traspàs es faci amb «condicions dignes» per als treballadors de Renfe.

Notícies relacionades

Yolanda Díaz ja ha avançat que les pròximes setmanes visitarà amb freqüència Catalunya per tal de poder arribar a un pacte entre tots els actors, preferentment a l’octubre, tot i que Asens va apuntar aquest dimecres que el ple d’investidura podria arribar ja al novembre. A més, s’ha mostrat convençuda que les diferències ideològiques amb partits com Junts o el PNB no seran un impediment per garantir una majoria que operi durant la legislatura, i no només en la investidura, a l’hora d’avançar en l’agenda social. «No em preocupa, he aconseguit 18 grans acords socials i només 3 amb disparitat d’opinions», ha presumit.

El tancament de files dels sindicats

En la trobada amb els sindicats han abordat també qüestions com un marc regulatiu dels sectors estratègics, amb el cas de Celsa com a paradigma, o la modificació de l’article 31 de la Constitució, el que fa referència a una fiscalitat que sosté que ha de ser més justa. «La nostra gran tasca és reduir una desigualtat galopant», ha sentenciat. Tant Pacheco com Ros han tancat files amb la vicepresidenta lloant l’agenda dels últims quatre anys. «Hem de passar de la legislatura de l’estabilitat a la de la qualitat de l’ocupació. Cal fer aquest salt qualitatiu», ha demanat el líder de CCOO a Catalunya. I el seu homòleg de la UGT ha afegit que, sens dubte, la situació política i social és «ara millor» i que per això estan del costat de la reedició de la coalició del Govern.