El PP es bolca en la manifestació contra l’amnistia per guanyar terreny a Cs i Vox a Catalunya

Susana Vera / Reuters

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Hi ha una alternativa i és el PP. Punt». Sota aquesta premissa, la plana major dels populars es bolcarà aquest diumenge en la manifestació de Societat Civil Catalana (SCC) contra l’amnistia. Els populars saben que aquest 8 d’octubre és una de les principals cartes per al seu objectiu d’erigir-se com els líders de les dretes a Catalunya i consolidar l’estratègia del vot útil que ja van començar en la campanya per a les eleccions municipals. Una competició que el 2017 va guanyar clarament Ciutadans, i que va deixar el PP –que llavors era a la Moncloa– amb una representació testimonial a Catalunya. Sis anys després, s’ha girat la truita. Ara és Cs qui està en hores molt baixes, tot i que al PP li ha sortit un altre competidor a la seva dreta que és Vox, i a qui també volen relegar en el mapa polític.

En aquest context, el PP es vestirà de gala aquest diumenge a Barcelona. A diferència de la convocatòria de fa sis anys, quan –amb Mariano Rajoy en el Govern– només van anar representants del partit a Catalunya, com Xavier García Albiol, Dolors Montserrat i Enric Millo; aquest cop, la comitiva popular que desfilarà pel passeig de Gracia estarà encapçalada pel president de la formació a escala nacional, Alberto Núnez Feijóo, que competirà al carrer amb el líder del Vox, Santiago Abascal.

Feijóo anirà acompanyat dels principals presidents autonòmics. La presència més destacada serà la de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayusouna de les primeres dirigents del PP a confirmar la seva assistència i una de les veus més dures contra l’independentisme. Es desplaçaran també altres barons autonòmics com Juanma Moreno o Fernando López Miras. I per part catalana, hi haurà el president del PP català, Alejandro Fernández, amb representants com Manu ReyesDaniel SireraNacho Martín Blanco i els diputats del Congrés i el Parlament.

Els populars ja van convocar un acte-concentració contra l’amnistia el 24 de setembre a Madrid, en què Feijóo va aconseguir fer-se una foto amb els expresidents Mariano Rajoy i José María Aznar. Una convocatòria que el va ajudar a reforçar-se internament abans de la seva investidura fallida i en què es va erigir com l’alternativa a Pedro Sánchez i els pactes amb els independentistes. La manifestació de diumenge es veu a Génova com el partit de tornada. Per aquesta raó enviaran les seves principals espases, tot i que l’entitat dirigida per Elda Mata i Álex Ramos ha demanat als partits que evitin capitalitzar la manifestació i que no portin logos ni símbols de les seves sigles. «Ens ho repeteixen cada dia», es queixen algunes veus populars, que dubten que totes les formacions compleixin l’ordre.

Diferències internes

Però aquesta imatge de força que pretén donar el PP al carrer a Barcelona es pot veure entelada pels cada vegada més evidents xocs interns. És sabut que les relacions entre Feijóo i Fernández no passen pel seu millor moment, després que el dirigent català airegés les diferències estratègiques amb el seu líder per haver plantejat la inclusió de Junts en la seva ronda de contactes per a la investidura. Unes crítiques públiques que van molestar la resta dels populars catalans, que van deixar sol Fernández en la seva conferència política del setembre passat. I no només ells, tampoc hi va assistir el vicesecretari d’organització del partit, Miguel Tellado, malgrat haver viatjat el mateix dia a la capital catalana. Va ser allà on Fernández va exigir al seu partit que no el tutelessin.

Notícies relacionades

Tot i que de moment no hi ha hagut moviments per convocar un congrés intern per rellevar Fernández com a president del PPC, la convocatòria serà un bon moment per veure l’estat actual de les relacions entre els dos dirigents. De moment, l’única cosa que hi ha és una nova descoordinació entre la direcció catalana del partit i la de la província de Barcelona, la més crítica amb Fernández.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la cúpula barcelonina ha convocat la militància a les 11.00 hores a la cantonada del passeig de Gràcia amb el carrer de Mallorca; mentre que la catalana ha fet arribar una altra circular convocant a la confluència amb el carrer de Provença –la següent via paral·lela– una hora més tard, a les 12.00. Fonts de la cúpula hi treuen importància, tot i que ha fet enfadar més d’un dirigent del PP català. «És una demostració que no hi ha voluntat de coordinar-se, estan en guerra», assenyala un dels líders consultats.