Entrevista

Feijóo dona la mateixa raó per pactar amb Vox que Sánchez amb Puigdemont

El líder del PP assegura que no volia pactar amb la ultradreta però ho va fer per evitar «repetir les eleccions»

Reunió de Sánchez i Díaz per negociar la investidura

Feijóo dona la mateixa raó per pactar amb Vox que Sánchez amb Puigdemont

EFE/ Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«¿Jo vull pactar amb Vox? Evidentment que no», es va preguntar i es va respondre aquest dimecres Alberto Núñez Feijóo. «Però el que és evident és que, abans de repetir les eleccions al País Valencià i Extremadura, vam pensar que era millor assumir el desgast, malgrat que estiguéssim en campanya electoral, i donar un Govern estable a Extremadura i al País Valencià», va declarar el líder del PP en una entrevista a Onda Cero. Davant aquesta reflexió, l’entrevistador, Carlos Alsina, li va dir que aquest argument és el mateix que utilitza Pedro Sánchez per justificar la necessitat de pactar amb Carles Puigdemont, Junts. «D’arguments estem sobrats», va respondre el polític gallec.

En aquesta mateixa part de l’entrevista, Feijóo també va dir que «probablement» aquests pactes autonòmics amb el partit d’ultradreta li han pogut costar «10 diputats i, per tant, la majoria absoluta». És la primera vegada que admet clarament que l’aliança del PP amb Vox ha frustrat els seus plans d’arribar a la Moncloa a la primera.

En tot cas, ni a Extremadura i menys al País Valencià els populars van esgotar els terminis per intentar algun altre tipus d’aliança i evitar així la formació de Santiago Abascal. De fet, a l’Aragó i la Regió de Múrcia, on els populars també han arribat a acords amb Vox, aquest pacte es va tancar després de les eleccions generals del 23 de juliol.

Aquesta mala estratègia política amb Vox, de fet, és un dels motius pels quals Feijóo està pensant a fer canvis en el partit. Aquest dimecres, de fet, no va voler confirmar que Cuca Gamarra continuarà com a portaveu del grup parlamentari al Congrés dels Diputats. Gamarra, que també és secretària general, és una de les persones que veurà canviat el seu rol en una cúpula en la qual Feijóo farà «ajustos» després que Pedro Sánchez revalidi el seu càrrec, una cosa que veu com a molt probable per les seves «cessions» als independentistes catalans.

Crítica a Armengol per falta de data

Notícies relacionades

El cap dels populars va carregar contra la nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, per no haver fixat ja la data del debat d’investidura de Sánchez, després d’haver sigut designat, aquest dimarts, per Felip VI. En el Govern recorden que, el 2019, la llavors presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, va trigar més de tres setmanes a marcar el dia després que el Rei proposés Sánchez.

Feijoó també va mostrar el seu malestar perquè Armengol va fixar la seva pròpia investidura, la fallida de la setmana passada, amb 35 dies. «Jo li vaig demanar vuit dies i em va dir: ‘He parlat amb la Moncloa i et proposo el 26 de setembre’. I després el PSOE em diu que he perdut el temps», va dir. No obstant, segons una carta a què va tenir accés ‘El País’, el líder del PP va reclamar a la presidenta del Congrés un «temps prudencial» i li va recordar que hi havia antecedents en què els candidats havien tingut «33, 46 o 24 dies». Al final en van ser 35.