Feijóo mirarà avui de blindar-se davant el PP a l’espera que Sánchez també fracassi

EFE/ Borja Sánchez Trillo

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Ha de brillar». «Ha de fer el millor discurs de la seva vida». «Ha de dir-nos el seu pla per a Espanya, perquè això de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont pot acabar explotant, ara o d’aquí dos anys». «Ha d’il·lusionar-nos, no només criticar l’amnistia».

Totes aquestes frases són deures que barons, parlamentaris i assessors del PP li posen al líder del seu partit. Alberto Núñez Feijóo, el dirigent de les quatre majories absolutes a Galícia, s’enfronta aquest dimarts al seu primer examen al Congrés dels Diputats i la tasca no és fàcil. Després de guanyar les eleccions generals de juliol, Feijóo va al debat d’investidura sabent que no té prou suports per convertir-se en president, però amb la idea que és la seva obligació fer-ho per denunciar, en les seves pròpies paraules, que Sánchez tancarà «pactes amb aquells que volen destruir el país», amb referència a les possibles cessions a Puigdemont i la resta de partits independentistes.

Feijóo pujarà a la tribuna del Congrés amb el millor ànim que ha tingut aquests dos últims mesos, perquè ho farà només 48 hores després del revitalitzant acte que el PP va celebrar a Madrid. L’èxit de convocatòria i el suport tancat que va rebre d’Isabel Díaz Ayuso, l’expresident José María Aznar (el de Mariano Rajoy sempre es dona per fet) i la resta de barons han enfortit el líder del PP. «Semblava una altra persona», assenyala un baró amb referència a l’esperit desanimat que li veia al dirigent gallec aquestes últimes setmanes. 

¿Utilitzarà l’orellera?

Feijóo va guanyar les eleccions de juliol de manera clara, però la significativa caiguda de Vox i l’aguant del PSOE li van espatllar el seu pla per arribar a la Moncloa. «Es necessita molt bicarbonat per digerir una cosa així quan ell ja es veia de president i tots els seus s’havien repartit els ministeris i les empreses públiques», diu un alt càrrec del grup parlamentari.  

Diverses fonts coincideixen a assenyalar la necessitat que el líder del PP no es tanqui només a criticar la possible amnistia al procés que pugui aprovar Sánchez per guanyar-se el suport de Puigdemont. També ha «de sortir de l’enuig», «traslladar il·lusió» i «parlar de concòrdia», apunten. La secretària general, Cuca Gamarra, va afirmar dilluns que el seu cap de files detallarà propostes «econòmiques, socials i institucionals», moltes calcades del programa de les generals, com la tarifa zero per a autònoms (ara prometrà dos anys en comptes d’un) i el compromís per eliminar el terme ‘disminuïts’ de la Constitució. En la seva al·locució el cap dels populars insistirà que ell no es ven per la presidència, amb referència a les suposades cessions als independentistes que farà Sánchez. Gamarra, per cert, no va voler concretar si es posarà l’orellera per entendre els diputats que parlin en català o eusquera.

L’ombra del ‘tamayazo’

Segons la número dos del PP, Feijóo també apel·larà a les «consciències» dels «dirigents de partits nacionalistes» per intentar esgarrapar els quatre vots que li falten per ser designat president del Govern central. Aquests dies enrere, des de Juanma Moreno, cap de l’Executiu andalús, fins a l’expresidenta de Madrid Esperanza Aguirre han fet crides per aconseguir dissidències al grup del PSOE. Aquestes insinuacions de transfuguisme suposen una invitació a «la pitjor de les corrupcions», segons Sánchez. 

En les quatre setmanes que ha tingut des que el Rei li va encarregar la investidura, Feijóo ha aconseguit reunir només 172 ‘sí’: els 137 del seu partit, els 33 de Vox, un d’Unió del Poble Navarrès i un altre de Coalició Canària. Per convertir-se en president, aquest dimecres, en la primera votació, necessita majoria absoluta (més de 176 suports); en la segona, divendres, només majoria simple (més ‘sí’ que ‘no’). És aquest segon dia en què el PP somia que algunes «consciències» socialistes i nacionalistes puguin abstenir-se i donar-li la presidència al polític gallec.

Sense Miguel Ángel Rodríguez

Aquesta vegada els responsables del discurs de Feijóo són els principals assessors del líder del PP a Génova, amb la seva cap de gabinet, Marta Varela, al capdavant. Segons fonts de la direcció, no hi ha hagut consultes a Miguel Ángel Rodríguez, el més estret col·laborador d’Ayuso, que sí que es va reunir amb el dirigent conservador per preparar el debat televisiu de la campanya en el qual el gallec va deixar KO Sánchez. 

«Jo li donaria només un consell: que descansi bé aquests dies i vagi prenent a l’escó alguna beguda amb sucre per aguantar en les millors condicions el debat i ser àgil per respondre», afirma un veterà assessor del PP. «Ha de lluir-se amb Sánchez, però també amb Yolanda Díaz, amb Gabriel Rufián, amb tots els que hi surtin. No és només el cara a cara amb Sánchez», afegeix. 

Notícies relacionades

Alguns dels barons consultats reclamen «tranquil·litat» a Génova i «valorar més» l’«enorme poder autonòmic» del PP després de les eleccions del maig, en què van arrabassar al PSOE molts governs regionals. «Entre la dotzena de comunitats i la majoria absoluta al Senat,podem fer-li la vida molt difícil a Sánchez. Ens ho hem de creure més», assenyala un membre de la direcció de Génova.

En la cúpula de Feijóo no descarten la repetició electoral («Sánchez encara no té res tancat», assenyala un vicesecretari) i també recorden que l’any vinent hi haurà eleccions a Euskadi, on EH Bildu i el PNB competiran a matadegolla per la ‘lehendakaritza’. «Entre això i l’imprevisible Puigdemont, Sánchez no ho tindrà gens fàcil per mantenir aquesta aliança tan àmplia i els del PSOE ho saben», conclou un diputat. «Feijóo ha d’estar preparat per si de cas», repeteixen d’una manera o una altra les fonts consultades del PP. Aquest dimarts el polític gallec, el de les quatre majories absolutes, voldrà demostrar al seu partit que està en perfecte ordre de revista.