PSC i Comuns, disposats a negociar ja els pressupostos d’Aragonès

Bernat Vilaró / ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Perquè els pressupostos del 2024 entrin en vigor dins el termini i en la forma escaient –a 1 de gener–, la maquinària ja hauria d’estar treballant a tota vela. No obstant, la negociació per part del Govern amb els possibles socis parlamentaris, encara no ha començat. Se’n queixen els que van aprovar els comptes anteriors, PSC i Comuns, que aquest divendres han tornat a mostrar la seva predisposició a entaular converses amb l’executiu presidit per Pere Aragonès.

Així ho ha fet des de la sala de premsa del Parlament, la portaveu socialista, Alicia Romero, que ha assegurat que el seu partit està «a disposició del Govern per parlar», tot i que ha avisat que, primer, volen «saber què passa amb els del 2023». Per això, el PSC es reunirà amb el Govern el 9 d’octubre per fer un seguiment de l’execució dels comptes públics d’aquest any.

Als socialistes els preocupen dues coses: que només s’han complert íntegrament, segons els seus càlculs, l’11% de les mesurestot i que l’execució total estigues a prop del 55% al juliol–, i que la Generalitat podia sobrepassar el dèficit permès. Tot i això, prometen una actitud «col·laborativa» amb el Govern.

Una postura semblant a la que ha expressat la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en una entrevista a TV3, on s’ha mostrat oberta a negociar els comptes i ha apressat el president Pere Aragonès a fer una «proposta ambiciosa».

Segons Albiach, començar a negociar i preparar els comptes seria una «oportunitat» per a Aragonès de «demostrar que la legislatura té sentit» i, en aquest punt, ha lamentat que encara no hagin començat els contactes. No obstant, també ha exigit al Govern que es compleixi l’acord de pressupostos del 2023, perquè assegura que encara té «carències» i que no tenen un «grau de compliment prou elevat».

Notícies relacionades

No obstant, des del Govern, avisen que sense dades és difícil fer comptes i, per això, exigeixen al ministeri una previsió d’ingressos del model de finançament.

Tot aquest debat, a més, arriba enmig de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. No obstant, la líder dels Comuns ha volgut desvincular-ho i ha apostat per anar «negociació a negociació». «Qui necessita pressupostos no és el Govern, és la ciutadania. No canviarem mai el govern central pels pressupostos de Catalunya», ha avisat.