ERC veu el gest de Sánchez sobre l’amnistia com un avenç en la negociació

Ariadna Escoda / ACNE

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les negociacions per a la investidura entre Pedro Sánchez i l’independentisme no estan tan embarrancades com el que podia semblar fins ara. El primer moviment el va fer el president del Govern aquest dimecres des de Nova Yorkaplanant el camí per a l’amnistia, i aquest dijous Esquerra ha recollit el guant. El pacte no està tancat, ni de lluny, i les picabaralles entre el PSOE i els republicans es mantenen, però per primera vegada es pot veure un moviment de pes per les dues parts.

Per part d’Esquerra han sigut dues de les seves veus més autoritzades, Pere Aragonès i Gabriel Rufián, que aquest dijous han sortit al pas de les paraules del president del Govern en funcions i candidat socialista a la reelecció. El més explícit ha sigut el líder dels republicans al Congrés, que ha celebrat que Sánchez ja ha donat el senyal cap a l’amnistia que ERC defensava des de «el minut u»: «Ens alegrem que s’obri la porta d’aquesta manera». En la mateixa direcció, el president ha considerat que Sánchez «va admetre que és necessari fer els passos al voltant de la nostra proposta». En resum, al voltant de la «desjudicialització definitiva» del conflicte polític.

La similitud amb els indults

Per a ERC no es tracta de felicitar ni el president del Govern ni el PSOE, però tampoc de deixar passar la importància de les paraules que Sánchez des dels Estats Units. A més, en el partit d’Oriol Junqueras es considera que el líder socialista està replicant el mateix esquema que amb els indults. Primer els rebutjava, després els va obrir la porta, i finalment els va acabar concedint. Així, el gest que va oferir dimecres des de Nova York recorda el que va fer un 25 de maig del 2021 des de Brussel·les després d’acudir a una reunió del Consell Europeu. Llavors tothom parlava dels indults i Sánchez va deixar la porta més oberta del que ho havia fet mai: «Entre els valors primordials de la Constitució no hi ha ni la revenja ni la venjança, sinó el diàleg i el respecte». Al cap d’un mes, els acabaria firmant i els líders independentistes sortirien de la presó.

Ens alegrem que s’obri la porta d’aquesta manera

Gabriel Rufián

Líder d’ERC al Congrés

En el cas de l’amnistia, encara queda molt recorregut per al desenllaç final. Almenys així ho interpreten a ERC. «El PSOE està temptejant el terreny. És molt socialista el que estan fent», explica una veu autoritzada dels republicans. Des de les files d’Esquerra s’interpreta que Sánchez tenia molta «pressió mediàtica» amb l’amnistia i que es va pronunciar sobre el tema de l’única manera que podia fer-ho per no complicar-se la negociació: «No podia tancar la porta». El que no desapareixerà fins a l’últim dia de l’acord, si és que n’hi ha, és la guerra per guanyar el relat. Aragonès ha tornat a insistir aquest dijous que l’amnistia ja ha sigut «assumida» pel PSOE amb l’acord del mes d’agost per pactar la composició de la Mesa del Congrés, un fet que dimecres Sánchez va tornar a negar.

Les incògnites

Notícies relacionades

Amb Sánchez aplanant el camí i ERC recollint el guant, ara la gran incògnita és com queda definida aquesta llei d’amnistia. Qüestions tan rellevants com si la llei porta explícitament aquest nom –o s’opta per eufemismes com llei d’‘alleujament penal – o l’abast dels efectes finals. L’independentisme exigeix que surtin beneficiats des dels condemnats per la consulta del 9-N del 2014 fins als encausats en processos que encara estiguin vius quan es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

També s’haurà d’aclarir si s’inclou els agents de la Policia Nacional investigats per les càrregues de l’1 d’octubre del 2017, i si els líders amnistiats –com Carles Puigdemont i Oriol Junqueras– poden tornar a presentar-se a les eleccions de manera imminent. A més, Esquerra intentarà aconseguir altres avenços com la reactivació de la taula de diàleg, un millor finançament o el traspàs de Rodalies. Moltes incògnites però des d’aquest dijous una certesa, Sánchez es mou cap a l’amnistia i el missatge ha arribat a Esquerra.