Negociacions arran del 23J

Aragonès reclama a la UE l’oficialitat del català «per igualtat lingüística»

Aragonès reclama a la UE l’oficialitat del català «per igualtat lingüística»

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns a la Unió Europea que faci oficial l’ús del català per «corregir l’anomalia històrica» i per «igualtat lingüística».

Aragonès ha publicat aquest dilluns un article d’opinió en diversos diaris europeus, entre els quals ‘La Repubblica’ (Itàlia), ‘Público’ (Portugal), ‘Table.Media’ (Alemanya) i ‘Nacional’ (Croàcia), en el qual demana l’oficialitat del català a la UE, el dia abans que el Consell d’Assumptes Generals de la Unió atengui la petició d’oficialitat.

«El 19 de setembre, el Consell d’Assumptes Generals de la Unió Europea no debat sobre la reelecció de Pedro Sánchez com a president del Govern de l’Estat espanyol. No té les atribucions ni li correspon. Debat sobre el reconeixement dels drets lingüístics de 10 milions de ciutadans europeus. I aquest ha de ser l’únic prisma que guiï la seva decisió. Està en joc el compromís de la Unió Europea amb la llibertat, la igualtat i el plurilingüisme,» afegeix Aragonès.

El president apunta que la petició no busca que els catalans siguin «una excepció a Europa», sinó que reclama «que deixin de ser-ho».

Notícies relacionades

A més, Aragonès recorda que l’impuls del català a la UE «és un compromís del Govern» espanyol adoptat fa més d’un any a la taula de diàleg, tot i que apunta que la reivindicació «ve de molt lluny» i està «basada en la profunda vocació europeista de la societat catalana».

«A Catalunya hem patit durant segles els efectes d’un nacionalisme espanyol excloent que ha utilitzat tots els instruments de l’Estat per arraconar les altres llengües històriques», afegeix el president català, que diu que és aquesta actitud «contrària a la igualtat, al plurilingüisme i a la diversitat» el que «ha generat tants conflictes a l’Estat».