Negociacions arran del 23J

Els Comuns consideren que si Junts negocia la investidura és perquè «descarta la unilateralitat»

Els Comuns consideren que si Junts negocia la investidura és perquè «descarta la unilateralitat»

Catalunya en Comú

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els Comuns entenen que si Junts està negociant la investidura és perquè «descarta la unilateralitat». Així ho ha assegurat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, després d’un cap de setmana en el qual membres del Govern espanyol, entre ells la líder de Sumar, Yolanda Díaz, en una entrevista a ‘La Vanguardia’, han reclamat que un acord per l’amnistia també ha d’implicar que l’independentisme descarti aquesta via. Justament dijous, després de la condemna a l’exconseller Miquel Buch, Carles Puigdemont va reiterar que no pensava renunciar a la unilateralitat.

Catalunya en Comú ha esquivat precisar si per a ells és necessària una renúncia verbal i explícita a aquesta via, que al seu judici ja ha quedat desplaçada perquè l’expresident s’ha situat en una tessitura negociadora. A més, han defensat que és «una obvietat» el requisit que ha plantejat Díaz i han tret ferro al fet que Puigdemont hagi replicat que les condicions, en tot cas, les posarà ell. «No demanem a ningú que renunciï al seu projecte polític, tothom posarà els seus plantejaments a sobre de la taula», ha afirmat Mena.

Els Comuns remarquen com d’important és per a Catalunya que no hi hagi un Govern del PP i de Vox per a qüestions com, per exemple, fer viable la normalització del català al Congrés o al Parlament Europeu. «El PP i Vox s’han quedat sols defensant que no s’han d’incorporar les llengües oficials i aquesta soledat es repetirà en la manifestació preventiva de diumenge contra un Govern de coalició que no està ni tan sols configurat», ha criticat.

Gestions d’Urtasun a Brussel·les

Notícies relacionades

Mena ha assegurat que l’eurodiputat Ernest Urtasun està fent gestions i mantenint contactes amb altres parlamentaris per intentar aplanar l’aprovació de l’oficialitat del català a l’Eurocambra davant les reticències que hi han mostrat països com Suècia o Finlàndia. També ha afegit la «victòria» que suposa que a partir del demà es pugui parlar en català, eusquera i gallec al Congrés per reflectir la «diversitat» de l’Estat a la Cambra baixa i ha defensat que aquest acord també es repliqui per a una investidura.

El portaveu dels Comuns també ha lamentat que la dreta i la ultradreta estiguin en contra d’aquesta diversitat i ha assenyalat que «qui mana al PP és Ayuso», de qui ha recordat que aquest cap de setmana ha demanat anar a noves eleccions.